Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 17 juli 2014

Hitte: drink minstens twee liter water
Leeuwarden - De komende dagen kan het op veel plaatsen in Nederland tropisch warm worden, met temperaturen boven de 30 graden. Voor veel mensen een prettig vooruitzicht, maar verschillende organisaties waarschuwen voor de hitte. Van een hittegolf in Fryslân is nog geen sprake. Dan moeten er in een periode van vijf dagen van minimaal 25 graden overdag, ook drie dagen zijn van meer dan 30 graden Celsius.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het weerinstituut KNMI stellen dat het Nationaal Hitteplan van kracht is. Het RIVM spoort mensen aan om voldoende te drinken. Consumptie van alcohol wordt juist ontmoedigd. Ook roept de organisatie op om activiteiten vooral in de ochtenden te plannen. Daarnaast is het zaak om de woning zo koel mogelijk te houden.
Het ouderenfonds komt met aanvullende tips voor ouderen. Deze groep is extra kwetsbaar voor de hitte, vertelt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. ,,Ouderen transpireren minder en hebben minder dorstgevoel. Daarnaast kunnen de medicijnen die deze mensen vaak moeten innemen uitdroging of sufheid versterken en hebben veel verzorgingshuizen geen koeling en een plat dak."
Voor ouderen is het belangrijk om minstens twee liter water, vruchtensap of kruidenthee te drinken, verspreid over de dag. Verzorg wondjes extra goed ter voorkoming van een ontsteking en bedek het hoofd met een zonnehoed of zonneklep wanneer je naar buiten gaat, adviseert het fonds. Ook zonnebrand en lichte kleding worden aangeraden. Het ouderenfonds vraagt mensen verder om goed op de urine te letten. Als die donkerder is dan normaal moet er meer gedronken worden.
Rijkswaterstaat waarschuwt buitenzwemmers voor de risico's van zwemmen in natuurwater. ,,Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks helaas verschillende gewonden en doden te betreuren", meldt de organisatie.
Een ander negatief effect van het mooie weer is de toename van de diefstal van buitenboordmotoren en bootjes, meldt politievoorlichter Paul Heidanus. ,,Je ziet dat dit soort diefstallen elk jaar meer voorkomt bij mooi weer. Dat is het waterseizoen, dus dan worden ze het meeste gebruikt." De politie drukt mensen vooral op het hart om de boot en buitenboordmotor met sloten vast te maken. ,,Dat is absoluut regel één. Zorg verder dat de boot op een goed verlichte en openbare plek ligt. Dat vinden dieven altijd vervelend."
Brandweer Fryslân waarschuwt mensen om extra voorzichtig te zijn met klussen. Met droog weer neemt de kans op brand toe.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties