Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiodonderdag, 4 september 2014

Beheerders voor ganzenplan
Leeuwarden De drie terreinbeherende organisaties in Frysl‚n gaan akkoord met de aanpak van de ganzen, zoals gedeputeerde Johannes Kramer die voorstelt. Maar wel met de nodige kanttekeningen, zo bleek gisteren tijdens de Steatemerk in het Provinciehuis.
In het voorstel van Gedeputeerde Staten krijgen kolganzen en grauwe ganzen in de winter meer rust dan nu, maar is er minder bescherming voor de brandganzen. Kramer komt met zijn Fryske Guozzenoanpak omdat een Fries akkoord tussen natuurorganisaties, landbouw en de jagers niet haalbaar bleek.
De inhoud van Kramers plan komt voor 95 procent overeen met het concept van dat Friese akkoord. Het verschil zit met name in de periode van winterrust. De komende twee jaar zal die alleen gelden in januari en februari. Als het ver- en bejagen van ganzen in de overige maanden leidt tot lagere aantallen zomerganzen, dan kan die winterrust van 1 november tot 1 maart gaan lopen. Voor de natuurorganisaties is dat perspectief doorslaggevend om nu in te stemmen. Ze verlangen wel dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal te doden trekganzen per dag en perceel. Een dergelijke begrenzing zit nu niet in de plannen en dat opent de deur naar het doden van grote aantallen trekganzen, terwijl die juist bescherming verdienen.
,,Wij hebben ons met dit standpunt nu wel maximaal uitgerekt", waarschuwde Erik Betlehem namens de drie terreinbeheerders.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties