Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelvrijdag, 2 januari 2015

Vrees voor effecten Griekse verkiezingen
Veel mensen herinneren het zich, bij wijze van spreken, als de dag van gisteren: Griekenland als bedreiging van de euro. En, nog sterker: Griekenland uit de euro en terug naar de drachme, de Griekse munt vůůr de invoering van de euro. De angst, de woede en de bezorgdheid van een paar jaar geleden krijgen nieuwe actualiteit met de komende Griekse parlementsverkiezingen op 25 januari. De reden: oppositiepartijen grijpen de kans om de onvrede van veel Grieken over hun financiŽle situatie uit te buiten. Een van die partijen is de linkse Syriza onder leiding van Alexis Tsipras. Die zegt het hardop: als ik de verkiezingen win, eisen we opening van de contracten met de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Tsipras kan helemaal niet spreken over 'eisen' die Griekenland kan stellen, maar hij doet het wel. Zijn strategie is duidelijk: hoe meer ik inspeel op de ongenoegens over de bezuinigingen die ons land zijn opgelegd, hoe meer kans ik maak om de verkiezingen te winnen. De strategie van bezuinigen is dan voorbij, zegt Tsipras. Duidelijk kan het niet.
Het geluid van Europa is even helder in zijn betekenis, maar de taal is wolliger. De Grieken beseffen vast wel wat het betekent als er een verkeerd verkiezingsresultaat komt, op 25 januari, aldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. De Duitse minister van Economie, Wolfgang Schšuble, zegt dat zijn land Griekenland zal blijven steunen in het hervormingsbeleid, maar als het land een andere route kiest, wordt het anders.
De tegenstellingen tussen de populisten in Griekenland en Europa worden de komende weken alleen maar groter. Dat heeft ook effecten in andere Europese landen. Als de radicale, populistische partijen in Griekenland winnen, zal dat populistische partijen in andere landen een stimulans geven. Juncker heeft onlangs regeringen verweten te bang te zijn voor populistische partijen en het is zo maar mogelijk dat dit verwijt alleen maar meer betekenis krijgt. In ons land zal Wilders zijn retoriek uit de kast halen: Nederlands geld voor Griekenland komt nooit terug. Zijn eventuele gelijk heeft grote consequenties voor ook de Nederlandse politiek.
De belangen die op het spel staan zijn vele malen groter dan die van de in verhouding kleine economie van Griekenland. Niet alleen vanwege het mogelijke effect als Griekse radicalen en populisten de verkiezingen winnen, maar ook Europees. Griekenland is door het trio van Europese Centrale Bank (ECB), het IMF en de Europese Commissie stabiel gehouden met financiering van 240 miljard euro. Als dat land zich onttrekt aan de verplichtingen, komt er een periode van grote onrust op de financiŽle markten. Die kan leiden tot grote economische instabiliteit op een ongelukkig moment: heel voorzichtig is er nu een begin zichtbaar van herstel van de Griekse economie. Een onrustig Griekenland heeft zijn weerslag op andere landen. Vertrek van Griekenland uit de euro is niet denkbeeldig als de verkiezingen worden gewonnen door populisten. Griekenland uit de euro roept de angst op voor een domino-effect: na Griekenland volgen Spanje en Portugal. Dan is de onzekerheid over de toekomst van de euro weer uiterst actueel, tot grote economische schade.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties