Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiovrijdag, 2 januari 2015

Hulpdiensten tevreden over oud en nieuw
Leeuwarden - De Friese hulpdiensten spreken van een goed verlopen jaarwisseling, waarbij de hulpverleners amper werden geconfronteerd met agressie. Wel werden er twee agenten mishandeld en kreeg het ziekenhuispersoneel in Sneek te maken met een agressieve patiŽnt.
Het eerste incident was woensdagochtend, toen de politie een groepje jongeren aansprak in Ternaard, omdat ze vuurwerk in tuinen gooiden. Het groepje nam de benen, maar een zeventienjarige jongen uit de groep werd later in het dorp gezien. Een agent sommeerde hem te blijven staan, maar de jongen sloeg hem met een bierfles tegen het hoofd en vluchtte. Hij viel daarbij in een sloot. Later die ochtend troffen de agenten een aantal jongeren aan bij de Stationswei. Een van hen droeg geen schoenen en had natte voeten, en werd ingerekend.
Later die dag werd een 51-jarige man uit Steenwijkerwold naast zijn scooter aangetroffen op een fietspad aan de Grote Weegbree in Wolvega. Ambulancepersoneel onderzocht de man, die zeer beschonken bleek te zijn. Tijdens het verhoor hierover in het politiebureau gooide hij zijn koffiebeker naar een agent en greep hem bij zijn kleding.
De politie moest oudejaarsnacht verder assisteren in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Daar werd een patiŽnt, die binnen werd gebracht vanwege overmatig alcoholgebruik, agressief tegen personeel van de spoedeisende hulp. De politie hield verder zeven mensen aan voor vergrijpen als vernieling, mishandeling en bedreiging. Er kwamen bij politie-eenheid Noord-Nederland 2703 telefonische meldingen, vooral van vuurwerkoverlast en brandjes. Vorig jaar waren er 2495 telefoontjes.
De Veiligheidsregio Frysl‚n kijkt tevreden terug op de jaarwisseling. De brandweer moest in Frysl‚n ruim honderd keer uitrukken. Aan de Str‚nwei in Makkum werd een grote uitslaande brand in een loods van een dakdekkersbedrijf geblust. De loods met daarin machines, boten, caravans en een auto, werd door de brand volledig verwoest. De oorzaak is nog niet bekend,
Er waren zeven woningbranden. In Joure en Anjum konden schoorsteenbranden spoedig worden geblust en viel de schade mee. Aan de Joost van Vondelstraat in Harlingen kwam een lichtkogel in een afvoerpijp van de cv-installatie terecht, waarna het huis in brand vloog. Bij de andere woningbranden ging het vooral om schuttingbranden en coniferenbranden.
De Friese ziekenhuizen behandelden in totaal dertien vuurwerkslachtoffers. Zeven daarvan kwamen binnen bij het MCL in Leeuwarden, vier in de Tjongerschans in Heerenveen en ťťn in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. In Nij Smellinghe in Drachten werd een minderjarige behandeld wegens brandwonden.
Daarnaast kwamen er in totaal ongeveer twintig personen binnen voor overmatig drankgebruik. Bij de doktersdiensten in Frysl‚n meldden zich 23 vuurwerkslachtoffers. Dokterswacht Friesland heeft 146 consulten uitgevoerd.
De spoedpost van het Antonius Ziekenhuis en de huisartsen in Emmeloord behandelde tien mensen, van wie negen gewond waren geraakt door vuurwerk. Eťn patiŽnt had oogletsel, de rest had brandwonden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties