Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportvrijdag, 2 januari 2015

Vijf vragen over Cambuur in 2015
Leeuwarden - Als nummer zeven van de eredivisie én kwartfinalist in de beker begint SC Cambuur aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Dat doet ze onder meer met een trainingskamp in Portugal. Vijf vragen over de Leeuwarder eredivisionist in het nieuwe jaar.
Door Gerard Bos
1. Blijft de selectie intact?
De transferwindow is open tot 1 februari. De vraag is of de club spelers met een aflopend contract (onder anderen Lucas Bijker, Mohamed El Makrini en Wout Droste) wil verkopen. Ze kan zich dat sportief niet permitteren, maar als er voor iemand een bedrag van enkele tonnen wordt geboden, is het 'bye bye, zwaai zwaai'.
2. Hoe groot is het gemis van Rusnák ?
De naar FC Groningen vertrokken Slowaakse middenvelder was met zijn spel van invloed op de goede eerste seizoenshelft. Uit cijfers van WhoScored blijkt dat Rusnák bij Cambuur dit seizoen in de top vijf van beste passing staat (82 procent kwam aan), hij van alle spelers het op een na vaakst op het doel schoot uit de tweede lijn (achttien keer) en dat van al zijn 28 schoten in totaal ruim 60 procent op het doel ging. Gevaarlijk en bepalend dus; een wapen minder.
3. Is de ploeg nog te bescheiden?
Aanvalslustig en brutaal, zo wordt Cambuur gezien. Toch vindt trainer Henk de Jong zijn ploeg soms te bescheiden. De cijfers ondersteunen dat. Aanvallend hoort Cambuur bij de subtop (zesde in passing en aantal kansen, derde in goals uit standaardsituaties, zevende in schotprecisie). Maar verdedigend moet het beter: zo staat ze tiende in duelkracht (meer verloren dan gewonnen), dertiende in onderscheppingen en vijftiende in geblokt aantal schoten.
4. Presteert ze thuis ondermaats?
Cambuur verloor onlangs vier keer. Dat zorgde voor kritiek. Maar daar waren ook verloren duels met Ajax en Feyenoord bij; dat kan gebeuren Bovendien won ze ook al vier keer thuis.. Het mag nog wel iets beter, want de ploeg staat achtste op de thuisbalans, terwijl ze vijfde staat in de uitbalans. Maar van ondermaats presteren op eigen veld is geen sprake.
5. Is de KNVB-beker belangrijk?
Door de bekerstrijd is Cambuur nog maar drie zeges verwijderd van het tot voor kort onbereikbaar gehouden Europees voetbal. De winnaar van de KNVB-beker plaatst zich namelijks rechtstreek voor de groepsfase van de Europa League. Kortom, een droom van Europees voetbal uit laten komen, is via bekerprestaties een stuk dichterbij dan via bijvoorbeeld een strijd in de play-offs na afloop van de competitie. Beter pakweg veertiende worden en de beker winnen, dan zevende worden en na twee play-offpotjes tegen bijvoorbeeld AZ, Groningen of Heerenveen met lege handen op vakantie gaan.
Als een van de laatste acht ploegen is Cambuur sowieso kansrijker dan ooit in de beker. De formatie van trainer Henk de Jong is een outsider, net als PEC Zwolle - de volgende tegenstander in het toernooi- afgelopen seizoen was. Die ploeg won uiteindelijk de beker. Dat zou Cambuur met een goede loting ook kunnen lukken. Al was het maar omdat de finale op 3 mei is, de datum waarop ze in 2013 kampioen werd. Een voorteken? Wie weet. Maar dat de bekerstrijd wel degelijk belangrijk moet worden gemaakt door de Leeuwarders, ligt voor de hand.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties