Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 21 februari 2015

Platform Refo500 lanceert speciaal bijbeljaar 2016
Gouda - In de aanloop naar het Reformatiejubileum in 2017 vraagt het internationale platform Refo500 in 2016 aandacht voor de Bijbel. Aanleiding voor het Bijbeljaar is de vijfhonderdste verjaardag van de Griekse uitgave van het Nieuwe Testament van Erasmus, het Novum Instrumentum.
Volstrekt ongewoon was de Bijbeluitgave die theoloog en filosoof Erasmus (1466-1536) in 1516 op de markt bracht. Zijn uitgave van het Griekse Nieuwe Testament (Novum Instrumentum) was destijds wereldnieuws.
Het Nieuwe Testament was daarmee weer toegankelijk in de taal waarin het geschreven was, namelijk het Grieks. Kerkhervormer Martin Luther was ervan onder de indruk en maakte er voor zijn Reformatie gebruik van. Diverse partners van Refo500 hebben plannen voor het Bijbeljaar. Zo zullen er tentoonstellingen in Museum Catharijneconvent en Museum Gouda zijn. Ook wordt gewerkt aan een Reformatiebijbel en een Bachbijbel en worden diverse studiedagen en symposia gehouden. Tevens zal een onderzoek gehouden worden onder jongeren naar hun bijbelgebruik. De officiële opening van het Bijbeljaar is op 31 oktober 2015 (Hervormingsdag) in de Sint-Janskerk te Gouda.
Directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda: ,,We willen belangstelling wekken voor een man die van grote betekenis is geweest, maar tegelijk voor velen misschien nog onbekend is. Voor Gouda is hij een 'verloren zoon': hij is er weggegaan en kwam er nooit meer terug. Nu willen we hem voor het voetlicht halen, omdat hij ons vandaag veel te zeggen heeft." Hij was iemand die niet lang op een plek kon blijven, hij reisde van bibliotheek naar bibliotheek en door heel Europa, vanaf Gouda via allerlei plaatsen tot uiteindelijk Bazel.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties