Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiozaterdag, 21 februari 2015

Taxateur is er snel uit: ernstigste schade die er is
,,Dit perceel is ongelijkmatig toegetakeld. De kwaliteit van de grasmat, die is ook gewoon slecht. Mijn advies: volledige grondbewerking, schade uit de ernstigste categorie", zegt taxateur Joop Verheul, stappend door een pokdalig modderlandschap aan de boorden van de Hegemer Mar. Melkveehouder Jacob van der Wal uit Indijk kijkt er niet van op. ,,Dit is ongelooflijk, de schade die ik heb. Een ramp."
Heel makkelijk was het om de schade op te nemen op dit perceel, zegt Verheul. Maandag beginnen de twintig door het Faunafonds ingehuurde taxateurs met het opnemen van de vraatschade door veldmuizen in Fryslân. Tot gisterochtend hebben 1047 agrariërs zich aangemeld voor de door de provincie voorgefinancierde taxatie. In totaal claimen zij schade aan 35.000 hectare grond te hebben, in geld geschat op tachtig tot honderd miljoen euro. De onafhankelijke taxateurs van Overheul Agro uit Dronten gaan de komende twee weken vaststellen of dat ook daadwerkelijk zo is.
Gistermiddag waren de taxateurs van het Faunafonds alvast begonnen bij Jacob van der Wal. Hij is oprichter van het actiecomité muizenschade en heeft het voor elkaar gekregen dat de provincie Fryslân gunstige leningen wil verstrekken aan boeren die kopje onder dreigen te gaan. In een paar minuten heeft Verheul zijn oordeel geveld. Lastiger wordt het bij een van de andere vijftien percelen van Van der Wal. ,,Dat perceel oogt veel groener. Eens kijken wat daar aan de hand is." Ter plekke aangekomen, kan Verheul niet anders constateren dat ook hier de schade in de ernstigste categorie geclassificeerd moet worden.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties