Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 10 augustus 2015

Loren Brouwers beste op zonovergoten Poetry Slam
Loren Brouwers (24) won zondagmiddag in de Prinsentuin de zevende editie van de Leeuwarder Poetry Slam. Zij verdiende daarmee een plaats in de nationale halve finale in Utrecht. Volgens de jury was zij degene die paradoxaal genoeg de 'meest verhelderende, aesopische, verluierde en werkelijk meest poëtische poëzie' bracht.
Enkele tientallen mensen kwamen speciaal voor de Slam naar het Stadspark, waar het verder gezellig was, maar niet erg druk. Juryvoorzitter Anne Feddema, zelf een meester voordrager, grapte dat het wel eens aan het mooie weer kon liggen. Aan de dichters lag het niet. Er was genoeg afwisseling en het niveau lag hoog. Elke deelnemer wist op zijn of haar eigen manier de aandacht te trekken. 'Deze poëzie is vatbaar voor meer publiek', aldus Feddema.
De negen deelnemers (Max Lerou haakte af vanwege een gebroken been) kwamen ieder twee keer op het podium, een keer drie en een keer vier minuten. Organisator en presentator Melvin van Eldik hield de tijd strak in de gaten: 'Dat was ook heel mooi … binnen de tijd'.
Wibo Kosters uit Zutphen mocht als eerste los. Zijn gedicht 'Blue note' sloot mooi aan bij klanken van dj's Retro & Fonk. Hun jazzcollectie begeleide menig voordracht, al hoefde dat niet van elke slammer en ook de jury (naast Feddema bestond die uit dichters Hans Peter Westin en Henk Dillerop) vond dat de muziek te leidend was.
'Er was zoveel te horen, per zin vlogen de originele beelden je om de oren. Het is jammer dat er dan zo weinig beklijft, soms omdat het te snel gaat, maar ook doordat een beeld wel eens onhandig wegvliegt in een sax-solo'. Het publiek om de vijver kon de zwoele nostalgische klanken wel waarderen.
Irene Siekman uit Rotterdam bracht onderzoekende, rustige gedichten en contrasteerde flink met Tilburger Martin Beversluis, die een oerschreeuw niet schuwde. Hij was een van de vele (ex-)stadsdichters op het podium, ook die van Velsen (Joris Brussel) en Groningen (Joost Oomen) waren van de partij. Daan Taks is de 'nachtdichter' van Tilburg.
Het heelal weerklonk in veel gedichten, misschien geïnspireerd op de avonturen rondom dwergplaneet Pluto in juli? 'De goden vechten / en een man zette voet op de maan', dichtte Kosters, 'wind een touwtje om de sterren / maak er vliegers van' (Brouwers) en 'In het heelal is een hoop te zien / maar zo weinig te eten' (Taks) of 'Ik krijg het heen-en-weer van de Grote Beer' (Brussel).
Friezin-om-utens Sannemaj Betten, die al voor Utrecht gekwalificeerd was, droeg een vers op aan mannen die vreemdgaan, terwijl voor studente Else Kemps speciaal de fontein in de vijver tegenover het podium werd stilgezet. Beiden haalden de strijd om de titel net niet, maar zaten er net als Daan Tax dicht tegenaan.
De 'eindbattle' ging tussen Oomen en Brouwers. Publieksfavoriet Oomen had indruk gemaakt met een aantal indringende en humoristische fragmenten over zijn moeder, maar begon met het vers 'Factuur workshop Sophia Kinderziekenhuis verstuurd' veel te zwaar aan de finale. Zijn opponente koos voor lichtere en kortere gedichten. Haar slotoffensief, een tekst voor 'overmoedige mensen', droeg zij op aan Oomen en eindigde met 'de oneindigheid van het heelal'.
Poetry Slam, Prinsentuin, Leeuwarden, 200 bezoekers.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties