Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 10 augustus 2015

COLUMN: Mini-mensjes en hamburgers
Ik mocht afgelopen vrijdag even een verhaal delen op de radio. Het ging over Madurodam. Over mini-mensjes. Over landschappen, vergezichten en de trein. Maar vooral over fierljeppen voor jeugd. Een dag na dat radio-optreden bij de collega's van Omrop Fryslân zat ik bij de Friese kampioenschappen. Altijd een spektakelstuk. En ook nu. Zéker bij de jongste groepen, de jongens en de famkes. Ik dacht terug aan mijn reis naar het zelfbenoemde Madurodam. En het sterkte mij in de conclusie die ik vrijdagavond al de Friese ether inslingerde: jeugdfierljeppen moet waardering krijgen.
Door Gerard Bos
Ruimte. Tijd. Aandacht. En dus geld. Ook van de Friese politiek, die toch ook wil dat jongste jeugd in beweging is? En zeker als dat in een traditionele Friese sport kan zijn?
Ik dacht er zaterdag aan, net als de dag én de week ervoor. Toen zat ik in een trein, weg te dromen bij het zien van mooie landschappen. Met koeien op de achtergrond en blauwe luchten aan de horizon kon ik even de zorgen van alledag achter me laten. Even eruit. Op pad voor de krant. Niet met de motor, niet met de auto. Maar met de trein. Naar Madurodam. Of wat daar voor door moest gaan.
Aangekomen op het station moest ik nog een stukje lopen. En ik vroeg me af wat ik aan zou treffen. Het zal u niet verrassen: bijna alles was ieniemieni.
Ik zag een kanaal. Smaller dan smal.
Ik zag een bootje. Kleiner dan klein. Met een Duitse vlag overigens. Die was net zo groot als normaal; dat dan weer wel.
Hamburgers waren er ook. En ook die waren net zo groot als normaal. De inwendige mens moet in Madurodam immers ook verzorgd worden.
Het Madurodam waarover ik vrijdag sprak en nu schrijf, was niet dat van Den Haag. Wel dat van IJlst. En het heette: FK fierljeppen voor jeugd. Wat ik vooral zag, waren kleine mensen. Mini-mensjes. Die vanaf mini-schansjes over het mini-water sprongen, richting een mini-zandbed. Om daarin vervolgens mini-afstanden neer te zetten. Die voor hun juist maximaal waren.
Op de prachtige jeugdfierljepaccommodatie (mooi Scrabblewoord, ik zeg het nog maar eens) zag ik de toppers van de fierljeptoekomst aan het werk. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Sommige hadden nauwelijks geslapen van de zenuwen en sprongen alsof hun leven er vanaf hing. Schitterend om te zien en niet in de laatste plaats dankzij de mini-fierljeparena waarin het in IJlst plaats vond.
Zaterdag zag ik tijdens de 'grote' titelstrijd vervolgens oud-kampioenen van 2013 en 2014 aan het werk. Doorgestroomd naar het echte FK. Het bewijst dat jeugdfierljeppen de sleutel is tot het waarborgen van een toekomst voor deze Friese sport. Nu dus nog de ruimte en de centen voor de fierljepbond en haar afdelingen. Zodat ook daar eens mini-mensjes hun kunsten kunnen etaleren op de jeugdschansen.
Want dat is de overeenkomst tussen Madurodam en het FK jeugd: Veel klein grut, maar een groot goed.
Reageren? @GerardBos (Twitter) of mail: sport@frieschdagblad.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties