Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 23 oktober 2015

Fryslân houdt vooral een traditionele Zwarte Piet
Leeuwarden - Sinterklaas doet Fryslân ook dit jaar aan met traditionele zwarte pieten, zo laten verschillende dorpen en steden uit de provincie weten. De verschillende comités die de Sinterklaasintocht organiseren, zien geen reden om het uiterlijk van Zwarte Piet drastisch te veranderen.
Vorig jaar was er een heftige discussie over de huidskleur van Zwarte Piet. De zwarte knecht van Sinterklaas zou racistisch zijn, respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst en symbool staan voor slavernij. ,,Wij kunnen ons niet vinden in die discussie, zowel niet in de argumenten van de voorstanders als die van de tegenstanders", aldus Ronald Posthumus van de Stichting Sinterklaasintocht Leeuwarden. ,,De zwarte pieten die naar Leeuwarden komen, hebben dit jaar gewoon dezelfde kleur als anders. Sinterklaas is een feest voor kinderen en dat moet het blijven."
De pieten hebben sinds een aantal jaren standaard een bruine kleur en hebben geen kroeshaar meer. De volle rode lippen en oorringen zijn verdwenen en het pak is wat hipper geworden. Dit moet voorkomen dat ze gezien worden als symbool van de slavernij. Donker bruin is ook de kleur die de pieten in Sneek blijven houden. ,,Onze pieten blijven dezelfde als elk jaar en krijgen geen kleurtjes. Wij zien geen reden om dit te veranderen", aldus Herbert de Vries, voorzitter Sinterklaas comité Sneek. Hetzelfde geldt voor Harlingen en Sint Nicolaasga. ,,De pieten zijn gewoon bruin. Net als elk jaar."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 23 oktober

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties