Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 2 augustus 2016

De Friesland zegt contract Sionsberg op
Dokkum - De toekomst van ziekenhuis Sionsberg in Dokkum is opnieuw onzeker. Het ziekenhuis werkt volgens De Friesland Zorgverzekeraar te weinig aan een nieuw, toekomstbestendig zorgconcept. De zorgverzekeraar heeft daarom de overeenkomst met de overkoepelende stichting per 1 januari opgezegd.
Begin vorig jaar ging Sionsberg in afgeslankte vorm weer open, na het faillissement in november 2014. Zorgverleners ZuidOostZorg, DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN) kregen van De Friesland vijf jaar om een nieuw concept op te zetten voor een ziekenhuis dat wél toekomstbestendig is.
Een van de pijlers van het nieuwe concept was dat er een zogeheten anderhalvelijnscentrum zou komen, waarbij huisartsen relatief veel zorgtaken zelf uitvoeren. Een voorbeeld is dat huisartsen ook röntgenfoto´s nemen of echo´s maken. Op die manier moeten zorgkosten kunnen worden bespaard, is de gedachte.
Het anderhalvelijnscentrum is er na anderhalf jaar nog niet en volgens De Friesland is er ook geen zicht op. De zorgverzekeraar, die tot nu toe financieel garant staat, stelt dat de partijen te veel van mening verschillen over de komst van dat centrum. ,,Terwijl het cruciaal is dat er een geïntegreerd zorgconcept komt waarbij huisartsen in the lead zijn", zegt bestuursvoorzitter Bert van der Hoek. ,,Daarmee maak je het financieel haalbaar. Want het laatste wat je wilt is dat iets wordt opgetuigd dat het uiteindelijk toch niet redt." Om die reden heeft De Friesland nu al besloten om de overeenkomst stop te zetten, na anderhalf jaar dus.
Bestuurder Anke Huizenga van ZuidOostZorg erkent dat te weinig voortgang wordt geboekt in Dokkum. Ze zegt dat te veel nadruk wordt gelegd op het leveren van poliklinische zorg. ,,Terwijl we juist toe moeten naar een vernieuwend concept. Het moest niet opnieuw een ziekenhuis zijn." Ze wijst er daarbij op dat in 2014 is gebleken dat de instandhouding van een regulier ziekenhuis in de regio onhaalbaar is.
Van der Hoek van De Friesland spreekt van een ,,anderhalvelijnscentrum met een poliklinische schil". Bestuurder Igor Tulevski van CCN vindt dat te mager. ,,Er moet ook tweedelijnszorg zijn. Ik kan bijvoorbeeld niet een knie behandelen zonder dat ik ook een foto van die knie heb genomen."
Tulevski ziet weinig in de toepassing van eenzelfde concept in Dokkum als dat van Sûnenz in Drachten, het anderhalvelijnscentrum van ZuidOostZorg dat nu vijf jaar open is. ,,De kosten zijn daar duizelingwekkend hoog. Ik zie niet in dat het daar goedkoper is, dat de zorg beter is of dat dat een duurzamer concept is.
Huizenga ontkent dat laatste en zegt dat Sûnenz juist steeds beter draait. ,,Blijkbaar zijn ze het niet zo eens met het concept dat de huisarts hoofdbehandelaar moet zijn", reageert ze.
Tulevski dreigt met een rechtsgang als De Friesland het contract niet alsnog uitdient. Van der Hoek laat weten dat hij een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 2 augustus

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties