Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Hoofdartikeldinsdag, 23 augustus 2016

Terreur drijft Turkije en EU verder uiteen
Hoe wreed en onmenselijk moet je zijn een kind te gebruiken om een zelfmoordaanslag te plegen op een bruiloftsfeest? Zaterdagavond vielen meer dan vijftig doden in Giziantep in het zuidoosten van Turkije toen een tiener zich opblies. Volgens de Turkse president Erdogan zit de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) erachter. De jonge dader is waarschijnlijk door hersenspoeling en indoctrinatie van elk gevoel beroofd waardoor hij tot zijn gruwelijke daad kon komen.
Te vrezen valt dat dit soort terroristische aanslagen vaker voorkomen omdat IS in Irak en SyriŽ aan de verliezende hand is. Nu IS terrein moet prijsgeven, wil het ter compensatie met terrorisme laten zien dat het nog altijd 'overwinningenī kan boeken. Met het inkrimpen van het kalifaat moet de beweging ook de pretentie laten varen een staat te kunnen vormen, maar zal zij des meer terugvallen op de oorspronkelijke terroristische beginselen.
De afgelopen tijd is Turkije vaker getroffen door terreuraanslagen. IS wil met het geweld Turkije straffen voor deelname aan de anti-IS-coalitie, waar Turkije aanvankelijk met weinig enthousiasme aan deelnam. Ook wordt Turkije door het jihadistische IS beschouwd als afvallig omdat het niet streng genoeg in de islamitische leer zou zijn. Eerder viel Saudi-ArabiŽ eenzelfde oordeel ten deel. Het vermogen van IS om werkelijk iedereen, zelfs potentiŽle bondgenoten, tegen zich in het harnas te jagen, draagt zeker bij aan de teloorgang van de beweging.
Lang heeft de regering in Ankara oogluikend toegestaan dat IS via Turkije werd geholpen, dit volgens het oude adagium: de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Omdat IS de Koerden en het Syrische regime bestreed, de twee grootste vijanden van Turkije, werd IS gesteund. Pas onder zware buitenlandse druk koos Turkije partij tegen IS. Maar Turkije heeft de schijn nog tegen. Vorige week nog lekte een geheim Duits rapport uit waarin staat dat Berlijn het Turkije van Erdogan ziet als een steunpilaar van militante moslimgroepen in het Midden-Oosten. Dat sluit natuurlijk niet uit dat Turkije op eigen bodem IS met harde hand zal bestrijden, net zo rigoureus als de Koerdische afscheidingsbeweging en de Gulen-beweging die achter de mislukte coup door het leger in juli zou zitten
De onverbiddelijkheid waarmee Turkije met de strenge antiterrorismewetgeving in de hand de oppositie en andere critici van het bewind het zwijgen oplegt, wekt wrevel bij de Europese Unie. Brussel wil in het kader van de vluchtelingendeal met Ankara alleen de visumplicht voor Turken afschaffen als de antiterrorismewet wordt versoepeld. Turkije vindt dit, nu het land door de recente reeks aanslagen gebukt gaat onder terrorisme, een onmogelijke eis. Na de zelfmoordaanslag dit weekeinde in Giziantep zal Ankara logischerwijs nog onwrikbaarder zijn in dat standpunt.
Erdogan zoekt sinds kort toenadering tot Rusland om samen het terrorisme te bestrijden, omdat het Westen de terreurdreiging in Turkije zou onderschatten. Dat kan zo zijn. Maar de EU is het aan haar eigen principes verplicht de autoritaire president erop te wijzen de antiterreurwet niet te misbruiken om iedereen die het bewind bekritiseert op de zwarte lijst te zetten. Ook als dit ten koste gaat van de vluchtelingendeal.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties