Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurdonderdag, 2 februari 2017

Friese start jubileumtoer Apollo Ensemble
Dat Frysl‚n startpunt is voor het jarige ensemble is niet toevallig, vertelt Thomas Oltheten, fagottist en samen met zijn vrouw Marion Boshuizen oprichter van het Apollo Ensemble. ,,We hebben nogal wat fans in Friesland. Hoe dat kan? Dat is zo gegroeid. Je houdt een concert, je wordt teruggevraagd en er ontstaat een band", aldus Oltheten.
Het Apollo Ensemble komt de ene keer voor het voetlicht als trio, dan weer als kamerorkest, duo of als septet. In de doopsgezinde kerk is het morgenavond een barokorkest. Bijzonder voor Oltheten is dat niet alleen zijn vrouw meedoet in het orkest, maar ook zijn 27-jarige dochter Daphne op viool. ,,Ze woont in het buitenland, maar komt voor deze toer terug naar Nederland. In het orkest zitten verder onder andere een Amerikaan, Spanjaard, Hongaar, Oostenrijker en iemand uit IsraŽl die allen hier in Nederland wonen."
Vanwege het 25-jarig bestaan presenteert het Apollo Ensemble de cd Het hoofd van Haydn. Het album wordt uitgebracht in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries. Speciaal voor deze gelegenheid is er een heruitgave van dit werk van de oud-inwoner van Feanw‚lden uitgebracht.
Haydn overleed in 1809. Hij had graag gewild dat de Trauer symfonie op zijn eigen begrafenis werd uitgevoerd, maar dat kwam er niet van, omdat Napoleon net Wenen was binnengevallen. Later toen Haydn een herbegrafenis kreeg, werd zijn geliefde symfonie ook niet gespeeld. Toen werd echter ontdekt dat zijn hoofd verdwenen was. Theun de Vries schreef naar aanleiding hiervan in 1988 de historische thriller Het hoofd van Haydn, over het onderzoek naar de verdwijning. Oltheten: ,,Met de cd en het boek willen wij een eerbetoon brengen aan de componist die al vijfentwintig jaar lang van zeer grote betekenis voor ons is: Franz Joseph Haydn."
Tijdens de jubileumtournee door Nederland die een maand duurt worden ook veel werken van Haydn gespeeld. Fortepianiste Marion Boshuizen speelt ook een bekend werk van Mozart: het negende pianoconcert.
Op de cd staan Haydns Symfonie nr. 26, Symfonie nr. 44 (Trauer symfonie) en Symfonie nr. 49. ,,Deze sublieme symfonieŽn uit zijn vroege periode vormen de basis voor al zijn latere werken. Ook componisten als Beethoven en Mozart hebben zich er door laten inspireren", vertelt Thomas Oltheten. ,,Er zit een enorme drive in. Emoties en gevoelens volgen elkaar in hoog tempo op. Van lieflijk en teder tot stormachtig en wanhopig. Het langzame deel van de Trauer Symfonie gaat over de schoonheid van het leven en de onafwendbaarheid van de dood. Maar ook over het cyclische dat altijd maar voortduurt. Als ik Haydn speel voel ik me deel van een groter geheel."
Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Sinds enkele jaren houdt het de zomeracademie in het Karmelklooster in Drachten. Het ensemble speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer AustraliŽ, Rusland, ItaliŽ, Frankrijk, KroatiŽ en de Verenigde Staten.
Bij de jaarlijkse Apollo Zomeracademie dragen de musici hun ervaring over aan tientallen jonge musici uit binnen- en buitenland. Het Apollo Ensemble maakte eerder zeventien cd’s, die door de internationale pers goed zijn ontvangen. In de afgelopen kwart eeuw hebben circa 150 musici meegedaan met het ensemble.
Het concert morgen in de doopsgezinde kerk in Leeuwarden begint om 20.15 uur. www.apollo-ensemble.nl
Het cd-boek Het hoofd van Haydn verschijnt bij Etcetera Records en is vanaf morgen verkrijgbaar

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties