Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurvrijdag, 3 februari 2017

NNO´s Vivaldi valt goed in poppodium Neushoorn
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) speelt De vier jaargetijden in Neushoorn. Een primeur voor het poppodium, want dat heeft daarmee woensdagavond voor het eerst een orkest in huis gehaald. Althans, niet het voltallige orkest. Alleen de twaalf benodigde muzikanten om de klassieke vioolconcerten van Vivaldi te spelen, zijn naar Leeuwarden getogen.
,, Klassieke muziek kent veel raakvlakken met popmuziek. Onder onze doelgroep zijn er dan ook zeker liefhebbers van klassieke muziek. Omdat een concertzaal of schouwburg vaak een te hoge drempel blijkt, sta je bij ons gewoon in je spijkerbroek met een biertje in je hand, vertelt Jort Visser van Neushoorn.
Dat een aantal minder mobiele mensen vanavond zelf stoelen de zaal in hebben gesleept, ziet Visser de volgende keer liever anders. ,,Dat was eigenlijk niet de insteek. Maar een aantal jongeren had opa of oma meegenomen en die wilden toch liever zitten. We hebben het zo gelaten omdat het vanavond wel paste. Voor de doorstroom is het niet ideaal. Volgende keer gaan we er duidelijker bij zetten dat het een sta-concert is.
Dat Visser hier grote waarde aan hecht is begrijpelijk. Net als in de bijbehorende sonnetten van De vier jaargetijden vloeit ook nu het vocht van Bacchus rijkelijk, en goede bereikbaarheid van de bar is dan wel een must. Vanavond gelden de wetten van de popmuziek en alle in de klassieke kringen heersende etiquette wordt aan de kant geschoven.
In de concertzaal is het not done maar in Neushoorn valt het NNO na elk van de twaalf delen een daverend applaus ten deel. ,,Geweldig, dit was in Vivaldi´s tijd ook zo", weet artistiek leider van het NNO Marcel Mandos. ,,De conventie dat je bij klassieke concerten tussendoor niet mag klappen is pas in de twintigste eeuw ontstaan." Vivaldi is om meer redenen in een poppodium op zijn plaats is. ,,We hebben geen dirigent maar meer een soort bandleider en bovendien spelen we vanavond versterkt.
De bevrijding uit het keurslijf van de klassieke muziek doet de montere muzikanten zichtbaar goed. ,,Wij streven er als orkest altijd naar om nieuw publiek kennis te laten maken met de grote meesterwerken. Het geklap en gefluit tussendoor zijn we niet gewend. Weer eens wat anders dan de standaard concertzaal.
Blaffende honden
Soliste Marlene Hemmer, plaatsvervangend concertmeester, verdient zeker een pluim. Met haar fabelachtige spel loodst zij ons door de verschillende seizoenen heen. We horen vogels, blaffende honden en donderslagen. Het derde deel van Zomer schuurt soms dicht tegen de symfonische rock aan. Van bloeiende lenteweides tot ijzige winterwinden, het NNO maakt elk seizoen even beminnelijk. Als het aan Neushoorn ligt, komt er dan ook zeker een vervolg op deze symbiose met het NNO. ,,We willen onze doelgroep via sociale media zelf laten uitspreken welk stuk ze de volgende keer willen horen."
Dat het publiek meer wil, blijkt wel uit het luidkeels gescandeerde we want more. De, bij een popconcert gebruikelijke, publieke smeekbede blijft helaas onbeantwoord. Mandos: ,,Daar waren we niet op voorbereid, een leermoment. Volgende keer zullen we een toegift paraat hebben."
De vier jaargetijden, NNO, Neushoorn in Leeuwarden, 540 bezoekers (nagenoeg uitverkocht)

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties