Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurdonderdag, 23 februari 2017

Speciale dag voor ondergewaardeerde bugel
Zonder viool geen symfonieorkest en zonder bugel geen fanfare. Toch is de bugel een ondergewaardeerd instrument. Daarom is er zaterdag een speciale Dag van de bugel.
Het initiatief is afkomstig van dirigent en muziek-docent Jappie Kuipers uit Gerkesklooster. Al vijf jaar liep hij met het idee rond om een speciale dag rond de bugel te organiseren. Het kwam er tot dusver niet van. Voor zijn zestigste wilde hij het toch realiseren. ,,Oare moanne wurd ik sechtich. Dus ik tocht: it moat no", verklaart Kuipers.
Voor de trombone, trompet, saxofoon, euphonium en hoorn zijn veel en allemaal prachtige composities geschreven. Dat gaat niet op voor de bugel. Vreemd, vindt Kuipers terwijl het toch het melodie-instrument is in de fanfare. Daarom gaf hij zelf maar een compositieopdracht. Hij schakelde de bekende componist Rob Goorhuis in die het werk Prayer and Answer schreef. Een tweedelig werk in kloostersferen. Het eerste deel is voor elk niveau te spelen. ,,It is in echt klankstik", legt Kuipers uit. ,,It twadde diel is pittiger. Fuga! Dat freget mear technyk en is komplisearder. Dat is suver foar de amateuristyske top."
Het stuk moet gespeeld worden door een dubbelkorig bugelensemble; acht muzikanten. Het gaat zaterdagavond in première tijdens het concert I love my Flugelhorn. Dan wordt ook het stuk Solo Exhibition voor solo-bugel gespeeld. Feike van Tuinen componeerde dit werk in 1994 voor een noordelijke bugeldag voor Andries de Haan. Vervolgens kwam het in de archiefkast terecht en werd het nooit weer opgevoerd. Het vijfdelige stuk moet worden uitgevoerd door drie bugelisten. Zij spelen op drie verschillende plekken in de zaal.
Tijdens het afsluitende concert van de bugeldag speelt ook fanfare Oranje uit Grootegast onder leiding van Anne van den Berg, het koperensemble Fryslân Brass en nog diverse topbugelblazers uit het Noorden. Vanuit het Westerkwartier in Groningen hebben al verscheidene muzikanten zich opgegeven voor de gratis Dag van de bugel. Die begint 's middags om half een al met diverse workshops. Onder anderen Gouke Wielenga komt vertellen over inblazen, ademhaling en blaastechniek en er is ook nog een presentatie van een nieuw lied van Clara Rullmann voor schoolprojecten: De Superblazers. Zestien kinderen zullen de première van dit stuk verzorgen.
De concertzaal is zaterdag dorpshuis Kompas in Lutjegast, vlak bij waar Kuipers woont en als muziekdocent werkt. Als zzp'er heeft hij een eigen muziekschool en is hij betrokken bij de stichting Muziekonderwijs Grootegast. Verder dirigeert Kuipers fanfare De Bazuin in Lutjegast en Dindua in Oldekerk.
Dag van de bugel, zaterdag 25 februari. Om 12.30 uur workshops, om 19.45 uur concert in dorpshuis Kompas in Lutjegast.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties