Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikeldinsdag, 7 maart 2017

Turkse politiek hier buiten de deur houden
Er is een forse diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije in de maak over een geplande campagne van Turkse ministers alhier. Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is te voorkomen dat de bewindspersonen hier actie gaan voeren voor een referendum. Volgende maand gaan de Turken in eigen land en in het buitenland naar de stembus om zich uit te spreken over het vergroten van de macht van president Erdogan. Volgens critici glijdt Turkije hierdoor verder af in de richting van een dictatuur.
Ook in Duitsland en Oostenrijk gaan stemmen op om de komst van Turkse ministers te verbieden die willen lobbyen voor de omstreden grondwetswijzigingen die haaks staan op de Europese waarden. Bovendien jaagt hun komst de verdeeldheid binnen de Turkse gemeenschappen in Nederland, Oostenrijk en Duitsland verder aan en bestaat het risico op onderlinge geweldsuitbarstingen. Vers in het geheugen staan nog gegrift de intimidaties na de mislukte coup in Turkije in juni waarbij vooral aanhangers van de geestelijke Fethullah Gulen, volgens Ankara het brein achter de staatsgreep, in binnen- en buitenland het moesten ontgelden. Sinds de mislukte coup zijn al meer dan 41.000 mensen gearresteerd in Turkije en meer dan 100.000 mensen ontslagen of geschorst. Van een vrij openbaar debat - bijvoorbeeld over het aanstaande referendum - is geen sprake in Turkije.
Begrijpelijk dat Nederland en andere landen willen voorkomen dat Turkse politici hier propaganda gaan voeren. Helaas is de juridische basis om dat voor elkaar te krijgen smal. Op grond van ongeschreven regels is het ongebruikelijk dat bewindslieden in andere landen zich ontpoppen als uitgesproken voorstanders van een omstreden referendum, maar er is geen wettelijk kader het te verbieden.
Een verbod zou Erdogan in de kaart spelen. Hij kan er op wijzen dat Europese landen de vrijheid van meningsuiting en vergadering met voeten treden als de Turkse ministers niet zouden mogen komen. In Turkije bestaan die vrijheden praktisch al niet meer dus komt dat verwijt hypocriet over, maar het zal Europese landen niet meevallen die beschuldiging te ontzenuwen. Erdogan zal dan zeggen dat de EU niet echt democratisch is en het weer eens voorzien heeft op Turkije. Overigens profiteert Erdogan er ook van als Europese landen zwichten en de ministers toch toelaten. Hij kan dan zeggen dat hij zijn zin heeft weten door te drijven ondanks de druk van de Europese landen.
Maar deze bezwaren mogen Europese landen niet verhinderen klip en klaar de Turken duidelijk te maken dat op Europese bodem geen reclame mag worden gemaakt voor een grondwet die alles behalve democratisch en rechtsstatelijk is en die in strijd is met alles waar Europa voor staat. Hopelijk wordt niet teruggevallen op een laf excuus als zou de openbare orde in gevaar komen. Europese waarden en vrijheden worden uitgedaagd. Dan mag er ook een ferm antwoord komen. In de nationale campagne voor de aanstaande verkiezingen wordt erom gewedijverd wie de grootste voorvechter is voor onze hooggeroemde en zwaarbevochten verworvenheden. Dit is een uitgelezen kans te bewijzen dat hier niet alleen lippendienst aan wordt bewezen maar dat er ook daadwerkelijk voor wordt opgekomen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties