Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelmaandag, 13 maart 2017

Wat zegt Europa over rel Turkije-Nederland?
In lange tijd is het niet zo spannend geweest voor Nederland in internationale betrekkingen. De rel met Turkije over propaganda voor Erdogan in ons land heeft grote hoogten bereikt: het uitzetten van een minister door Nederland en het verwijzen naar nazi-praktijken door Erdogan.
In analyses voorafgaande aan de escalatie van afgelopen weekeinde is van diverse kanten gewezen op het halen van politieke winst door zowel Erdogan als minister-president Rutte. Beiden hebben er belang bij zich te profileren. Maar in ieder geval wat Nederland betreft, is er veel meer aan de orde. De Nederlandse regering is geconfronteerd met slinks gedrag van een land dat bij Europa wil horen en dat gruwelijke verwijten naar het hoofd heeft geslingerd naar ons land: de verwijzing naar de nazi´s.
De steun van de Nederlandse politiek voor het regeringsbeleid geeft aan dat het onderwerp ver uitsteekt boven het partijbelang in het kader van de verkiezingen. Aan de orde is een confrontatie die vraagt om krachtig verweer van de zijde van de Nederlandse regering. Tegelijkertijd is er de noodzaak om tot een diplomatieke oplossing te komen voor het conflict. Noch Turkije, noch Nederland kan het zich permitteren de verhoudingen al te lang onder zo´n grote druk te houden. De rol van Europa is hierin van groot belang. Hoe reageert Brussel op de situatie? Steunt Europa de Nederlandse houding? Of laat Europa zich leiden tot 'grotere’ belangen, bijvoorbeeld het akkoord over de vluchtelingen? Zal Europa Erdogan duidelijk maken dat er van eventuele toelating van Turkije tot Europa door dergelijke acties niet langer aan de orde kan zijn? Of acht Europa het belang van Atlantische militaire faciliteiten in Turkije van groter gewicht?
Intussen heeft het optreden van de Nederlandse regering, met premier Rutte aan het hoofd, natuurlijk wel degelijk binnenlandse politieke consequenties. De VVD spint er garen bij dat Rutte krachtig optreedt. Zeker richting kiezers die geneigd zijn hun stem uit te brengen op Wilders. De mening van CDA-leider Buma dat het afgelopen moet zijn met de dubbele nationaliteit van Turken in Nederland (opzeggen associatieverdrag) is een wens van Wilders en eerder al van VVD-minister Ria Verdonk. Dit (nieuwe) CDA-standpunt helpt wellicht mensen aanstaande woensdag hun stem toch niet op Wilders of op Rutte, maar op Buma uit te brengen. Zo kan, ondanks het vele niet-geregisseerde in de rel met Turkije, het onderwerp toch onderdeel worden van overwegingen van kiezers.
Opzeggen van het associatieverdrag is overigens verstrekkend voor Nederlandse Turken. Als zij ervoor kiezen uitsluitend Nederlander te blijven, kan dat grote consequenties hebben voor eventueel bezit in Turkije, erfenissen en, om mee te beginnen, voor inreisbeperkingen.
Zo blijkt dat de rel ver uitgaat boven de verkiezingsretoriek. 'De Nederlandse identiteit´ staat op het spel. Daartoe behoort het niet accepteren van walgelijke verwijzingen naar het nazi-bewind. Nederland zal moeten proberen de kwestie op diplomatiek niveau te laten afkoelen. Daarbij moet de waardigheid van een gezond zelfbewustzijn worden behouden.
Die houding kan alleen vruchtbaar zijn als Europa Nederland zal steunen. Europese reacties kunnen dan ook met enige spanning worden afgewacht.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties