Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelmaandag, 10 april 2017

Turks probleem is van iedereen in Nederland
Duizenden Turken in Nederland hebben hun stem uitgebracht in het referendum voor of tegen de veranderingen in Turkije: krijgt Erdogan als president meer macht?
Niemand kan bevroeden hoe de Turkse Nederlanders hebben gestemd. Velen van hen hebben hun keuze geheim gehouden. Sommigen zijn open over hun keuze. Bijvoorbeeld Turken die in Erdogan iemand zien die de Turkse samenleving heeft gemoderniseerd. Ze ervaren in ons land de voordelen van een moderne samenleving en gunnen hun landgenoten in Turkije verbeteringen dankzij modernisering. Dat Erdogan tegelijkertijd alle macht naar zich wil toe halen, moet dan maar worden geaccepteerd.
De keuze is vooral bij de nee-stemmers een groot geheim. Ze weten dat de nee-stemmers, ook zij die in ons land wonen, gevaar lopen. Erdogan heeft gewaarschuwd: iedereen die neen stemt, zal worden gestraft, hier en nu en in het hiernamaals. Deze en dergelijke afspraken zijn meer dan verkiezingsretoriek, bangmakerij of meer dan welke andere relativering ook. Zeker tien Nederlandse Turken die in Turkije verblijven, hebben een uitreisverbod. Ze worden verdacht van bijvoorbeeld sympathie met, of betrokkenheid bij de Gülen- beweging. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep, juli vorig jaar. Erdogan zet zijn uitspraken kracht bij door intimiderend en hard optreden, ook tegen Turken in Nederland. Zijn arm is niet alleen lang, maar ook sterk. Meer dan 220 journalisten zitten achter de tralies van Turkse gevangenissen.
Het algemeen Nederlands gevoelen is dat Turkse Nederlanders neen moeten stemmen. Turken in ons land die zich in andere zin uitlaten, kunnen rekenen op veel kritiek. De tolerantie en de vrijheid van meningsuiting staan in naam hoog in het Nederlandse vaandel, maar in de praktijk is er ergernis als iemand anders stemt dan de voorkeur van de Nederlandse meerderheid.
Intussen is het te verwachten dat Turkse Nederlanders hun stem bij het referendum als protest-stem hanteren. Velen van hen hebben zich negatief aangesproken gevoeld door forse uitlatingen als 'doe normaal´, of 'ga weg´ (Rutte) en: 'wie zich niet houdt aan de Nederlandse waarden en normen en /of zich daartegen verzet, moet kunnen worden uitgezet´ (Buma).
Aan 'hardwerkende´ Turkse Nederlanders die soms tegen de klippen op proberen te integreren, wordt door dergelijke uitspraken een onmogelijke keuze in solidariteit voorgehouden. Nog afgezien van de onmogelijkheid om uitvoering te geven aan de wensen van Rutte en Buma - over verkiezingsretoriek gesproken.
Het uitspelen van ergernis in de samenleving over Nederlanders met een andere etnische achtergrond, is niet bepaald een stap in de richting van acceptatie en integratie.
Er zijn inderdaad grote problemen met etnische groepen in ons land. Er zijn botsingen van culturen. Er is Nederlands tuig van de richel en er is Turks-Nederlands tuig van de richel. En er is discriminatie op de arbeidsmarkt.
De problemen vragen dringend om verstandig beleid. Dat zoekt meer naar samen dan naar apart. Die houding sluit hard en vastberaden optreden niet uit, maar is juist voorwaarde om zulk beleid te kunnen voeren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Het is voor politici als Rutte en Buma natuurlijk ook lastig. Die bevinden zich in een spagaat. Zetten ze zich niet stevig af tegenover immigratie, onderscheiden ze zich niet van een D66 en wint de PVV aan stemmen. Ik geloof dat we het taalgebruik dat door de beide heren werd gebezigd vooral als verkiezingsretoriek moeten zien. Nu ze beide hebben gewonnen mogen ze het weer 'samen' doen.

Barry Williams, - dinsdag, 11 april 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties