Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelvrijdag, 14 april 2017

Vˇˇr juli een kabinet, dat kan en moet
Het is nu vier weken - of in dagen: 28 - na de verkiezingen en er is nog geen kabinet. Geen nood: in Nederland duren formaties altijd lang. Na 21 verkiezingen sinds 1945 staat het gemiddelde aantal dagen tussen verkiezingen en beŰdiging van een nieuw kabinet in Nederland op 87,5 dagen.
Dat aantal wordt wel vertekend door een aantal heel lange formaties: zonder die van 1972/73 (163 dagen) en 1977 (208 dagen) komt het gemiddeld op 77,5 dag. Dan zijn er nog zes formaties van meer dan honderd dagen.
Het kan ook kort: in 1948 was er na 31 dagen een kabinet, in 1946 na 48 dagen en in 1967 na 49 dagen. Snelle formaties komen in het recentere verleden minder vaak voor, met name door de gegroeide gewoonte om een regeerakkoord met alle maatregelen voor de komende vier jaar te schrijven.
Toch kan het wel: in 2012 waren VVD en PvdA na 52 dagen klaar. Op dit snelle tempo kwam destijds veel kritiek, vooral omdat de achterban na de verkiezingscampagne nog niet mentaal klaar was voor regeren met de 'concurrent┤. Vandaar dat informateur en onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks het dit keer rustiger aan doen.
Er zijn landen waar het ook lang kan duren voordat er een nieuw kabinet na verkiezingen aantreedt, maar alleen in Nederland is het echt een gewoonte. Toen in het Verenigd Koninkrijk in 2010 voor het eerst in decennia geen enkele partij een absolute meerderheid in het parlement had en er een coalitie gesmeed moest worden, waren veel Britten bezorgd dat het wel vijf dagen had geduurd voordat er een nieuwe regering was.
In BelgiŰ duurde de formatie na de verkiezingen in 2010 weer een stuk langer: 587 dagen. Het leidde tot ongenoegen en onrust onder burgers, er werd op een gegeven moment gedemonstreerd tegen de politieke impasse waarin het land zich bevond.
Deze lange formatie leverde BelgiŰ misschien (even) imagoschade op, maar was economisch geen probleem. Juist omdat er anderhalf jaar geen beleid werd gemaakt, kon de economie zich ongestoord herstellen van de kredietcrisis zonder dat er aan nieuwe regelingen en bezuinigingen gewend hoefde te worden.
Dat is een gokje dat nu ook gehoord wordt. Als het onderhandelen nu nog wat langer duurt, dan komen er straks weer mooiere cijfers van het Centraal Planbureau en dan is er nog meer budgettaire ruimte voor de plannen in het regeerakkoord.
Maar dat onderhandelen moet niet te lang duren. Schippers zei bij het aannemen van haar informateursopdracht dat ze wel vˇˇr de zomer klaar wil zijn. De reden is simpel: wil het nieuwe kabinet al een stempel op volgend jaar drukken, dan moet het ook verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de begroting. Die wordt op Prinsjesdag gepresenteerd en is meestal al eind augustus zo goed als klaar. Willen VVD, CDA, D66 en GroenLinks die zelf schrijven dan moet 'hun┤ kabinet daar in de zomer mee aan de slag kunnen.
De zomervakantie begint in de regio Midden op 8 juli. Als de onderhandelaars zich aan het gemiddelde aantal formatiedagen houden, moet half juni ook haalbaar zijn. Maar dan moet er geen tussentijdse breuk plaatsvinden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties