Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikeldonderdag, 20 april 2017

May neemt risico met
nieuwe verkiezingen
Weer mogen de Britten stemmen. Op 8 juni zijn er vervroegde Lagerhuisverkiezingen. Ondanks dat premier Theresa May altijd ontkende de verkiezingen te willen vervroegen, lijkt dit om tactische redenen niet meer dan logisch.
May is tussentijds aangetreden, deze verkiezingen geven haar een eigen mandaat. Haar Conservatieve partij staat er in peilingen goed voor. Dit is dus de gelegenheid om de huidige kleine meerderheid van zeventien zetels te vergroten. Bovendien kampt het sociaaldemocratische Labour, de grootste oppositiepartij, nog altijd met interne twisten en kan die partij met vervroegde verkiezingen een kopje kleiner gemaakt worden.
Veel andere concurrenten heeft May niet. Dat komt door het Britse districtenstelsel. Het land is verdeeld in 650 districten die elk een eigen parlementslid kiezen. Dit is in het voordeel van de grote partijen: de Conservatieven en Labour. Slechts 86 van de 650 parlementszetels zijn nu in handen van andere partijen. En dat is inclusief de zestien Noord-Ierse districten die altijd naar regionale partijen gaan.
De enige oppositiepartijen die wel hun zaakjes op orde hebben zijn de Schotse SNP en de Liberal-Democrats. De SNP is nu de derde partij in het Lagerhuis met 56 zetels. Aangezien er maar 59 Schotse districten zijn, is er voor de SNP echter weinig kans op groei. De 'libdems´ hopen weer wat zetels terug te halen van hun grote verlies in 2015. Toen viel de partij terug van 57 naar acht zetels. Onder de nieuwe leider Tim Farron zijn de liberaaldemocraten een groot pleitbezorger van een soft brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk wel de EU verlaat, maar verder gaat als geassocieerd land zoals Noorwegen dat nu al doet. Dit in tegenstelling tot May´s hard brexit waarbij de Britten volledig alle banden met de EU doorsnijden.
Brexit is het thema voor 8 juni, ook al zal het terugdraaien ervan niet meer op het spel staan. May zal proberen om bij de verkiezingen een zo groot mogelijk mandaat voor haar manier van brexit te krijgen.
Er is een maar: alles lijkt zo logisch dat je bijna zou vergeten dat er nog een addertje onder het gras zit. Want wat nu zo lijkt te zijn, hoeft op 8 juni nog niet te gebeuren. Een week is een lange tijd in de politiek, zei May´s verre voorganger Harold Wilson eens, en zeven weken zijn dat helemaal.
Het zou hoogmoed zijn van de Conservatieven om nu al te denken dat er sprake zou zijn van een gelopen race. In zeven weken kan er van alles gebeuren. Sowieso zorgt een verkiezingscampagne voor een eigen dynamiek die gekke plotwendingen kan opleveren. Eén dag kan dan alvast in de agenda omcirkeld worden: 4 mei. Op die dag zijn er door heel Engeland lokale verkiezingen. Die zullen natuurlijk gezien worden als een graadmeter voor waar alle partijen staan. Wie dan wint, heeft de wind mee. Wie dan verliest, heeft een lastige maand.
Wat als Labour besluit toch van partijleider te wisselen? Wat als de Conservatieven alleen maar stemmen winnen in de districten die toch al in hun 'bezit waren? En wat als de liberalen en de regionale partijen een paar Conservatieve districten weten te pakken?
May lijkt een logische keuze te hebben gemaakt, maar de kans dat ze zich er mee in de vingers kan snijden is zeker niet uitgesloten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties