Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurmaandag, 24 april 2017

Geen beker maar staande ovatie vanwege solo Hilde
Ureterp - Ze heeft geen beker als tastbare herinnering, maar wel een gevoel, een ervaring die ze haar hele leven zal meenemen. Hilde Hoekstra won de staandeovatieaward op het Spikerfestival.
Zenuwachtig was ze toen ze met haar jeugdkorps van De Bazuin uit Donkerbroek zaterdag moest optreden. Het koraal begon namelijk met een lange kornetsolo. De veertienjarige muzikante deed het echter subliem. De zaal hield de adem in. Jury en publiek kreeg kippenvel. En dat moest beloond worden met een staandeovatieaward.
Die prijs is iets aparts in de muziekwereld. Het is geen oorkonde of beker, maar een staande ovatie van meer dan een minuut voor de solist. ,,It wie in geweldige ûnderfining" , vertelt Hilde die in de derde klas van Liudger in Waskemeer zit. ,,It wie ek wol in bytsje raar. Ik stie dêr en it publyk gie hielendal los. Ik waard der ek wol wat ferlegen fan. Mar it wie wol it moaiste momint yn myn libben."
Hilde komt uit een heel muzikaal gezin. Haar vader speelt bas, haar moeder en zusje alt en haar broer kornet. Heleen Talman van de organisatie van het Spiker Festival vertelt dat ze deel uitmaakt van de nieuwste generatie muzikanten. ,,Se wie hast fyftjin jier ferlyn de earste Spikerpakkenbaby", onthult ze. De jonge muzikanten van destijds in spijkerbroek hebben zelf inmiddels kinderen gekregen die volop in de muziek meedraaien. De Spikers hebben in de loop der jaren heel wat voor elkaar gekregen. Zo beleefde het Gouden Spiker Festival afgelopen weekend al weer de 22e editie. Er waren 31 brassbands en drie daarvan waren zelfs afkomstig vanuit Duitsland. Vrijdag verzorgde Fryslân Brass het slotoptreden en zaterdagavond was het De Spijkerpakkenband uit Opsterland zelf met een optreden van de Belgische trombonist Bart de Lausnay.
Overdag werden er heel wat prijzen uitgereikt aan de bands uit de lagere divisies. In de derde divisie won Blaast de Bazuin uit Oude- en Nieuwebildtdijk onder leiding van Paulus de Jong de Gouden Spiker Bokaal voor het totaalprogramma. Tweede werd Brassband Opsterland, terwijl het brons naar Looft den Heer uit Wirdum ging.
In de vierde divisie ging het goud naar Bernlef uit Noardburgum met dirigent Theun van Leijen, het zilver naar Crescendo Workum en het brons naar een band uit Hamburg. De solistenprijs was in deze divisie voor Alida Oldersma op bugel van De Bazuin uit Donkerbroek. Het B-orkest van Pro Rege uit Heerenveen kraaide de victorie in de vijfde divisie met dirigent Martine Reijenga. De Sulveren Spiker ging naar jeugdkorps Eenhoornbrass uit Bitgummole en de Brûnzen Spiker naar Halleluja uit Drachtstercompagnie. De kornetsectie van Eenhoornbrass won hier de solistenprijs. In de festivaldivisie ging de hoofdprijs naar De Oerband uit Oerterp. Tweede en derde werden Pro Junior Gerkesklooster en Jong SDG uit Rinsumageast.
Volledige uitslag op www.goudenspikerfestival.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties