Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelmaandag, 8 mei 2017

Echte test voor Macron moet nog komen
Zoals verwacht heet de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. De pro-Europese sociaal-liberaal versloeg gisteren in de tweede en beslissende ronde Marine Le Pen, de uiterst rechtse kandidaat van het Front National.
De kiezers stonden voor de keus of Frankrijk onder Macron de pro-Europese koers en de open blik op de wereld zou vasthouden, of dat hun land onder Le Pen de grenzen zou sluiten en het EU-lidmaatschap zou heroverwegen. Tot opluchting van Brussel kozen de meeste Fransen voor open grenzen en tegen protectionisme en nationalisme.
De vrees van Brussel dat het rechts-populisme na de brexit en de verkiezing van Donald Trump vaste voet aan de grond zou krijgen in Europa, is niet bewaarheid geworden. Het eerste teken dat daar op wees was de uitslag in maart van de Nederlandse parlementsverkiezingen waarbij de PVV minder groot werd dan voorspeld. Na de Nederlandse en de Franse stembusgang staan er nog belangrijke verkiezingen op stapel in Duitsland, maar naar het zich laat aanzien boeken de populisten en eurosceptici van de Alternative für Deutschland een minder grote overwinning dan Berlijn en Brussel vrezen.
Dat wil niet zeggen dat de EU weer over kan gaan tot de orde van de dag. Het eurosceptische Front National is de tweede partij geworden en de standpunten van de partij over het beperken van immigratie en het afremmen van de Europese integratie vinden weerklank bij een ruime minderheid van de Fransen die zich het slachtoffer voelen van de globalisering.
Om aan die breed levende gevoelens van onbehagen tegemoet te komen, onderkent Macron de noodzaak van Europese hervormingen. Zo niet, dan moet Frankrijk rekening houden met het vooruitzicht van een 'frexit’, het verlaten van de Europese Unie. Dat betekent het einde van de Frans-Duitse as en dus ook het einde van de EU. Daarnaast moet Macron in eigen land de vastgelopen en verouderde economie weer aan de gang krijgen. Zolang dat niet gebeurt, blijft Frankrijk de mindere partner in de Frans-Duitse as waardoor de Europese samenwerking niet naar behoren functioneert.
De vraag is of Macron een brede machtsbasis krijgt om zijn moderniseringsagenda door te drukken. Want hoe regeerbaar is Frankrijk? In de overheid teleurgestelde Fransen hebben het middenveld van links en rechts in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen weggeslagen. De keus ging daarom in de tweede ronde tussen de relatieve nieuwkomer Macron en de buitenstaander Le Pen.
Macrons centrum-liberale beweging En Marche! is nog geen jaar oud en heeft nog nauwelijks een bestuurlijke achterban in gemeenteraden en provincies.
De echte test voor Macron is in juni bij de parlementsverkiezingen. Dan wordt duidelijk of En Marche! ook in het parlement de stemmen krijgt van de Fransen of dat zij voor de gevestigde linkse en rechtse partijen stemmen. In het laatste geval moet Macron regeren met een premier van een andere politieke kleur. Het wordt dan moeilijk om de noodzakelijke en drastische hervormingen door te voeren.
Faalt Macron, dan valt te vrezen dat het populisme, dat nu niet is doorgedrongen tot het centrum van de macht, de volgende keer daar wel in slaagt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties