Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiewoensdag, 10 mei 2017

Van Dam: hoger beroep exceptie fosfaat verwacht
Den Haag - Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) gaat vrijwel zeker in beroep tegen de vrijstelling van veereductie voor een groep melkveehouders die de rechtbank in Den Haag vorige week vonniste. Dat liet hij gisteren in een vergadering in de Tweede Kamer weten. Daarbij benadrukte hij dat de uitzondering op de fosfaatreductieregeling enkel geldt voor de eisers in het kort geding.
,,Ik stuur u deze week nog een brief over hoe ik aankijk tegen de uitspraak en wat ik ermee doe", zei hij tegen de vaste Kamercommissie voor Landbouw en Visserij. ,,De uitspraak is van directe toepassing op diegenen die rechtszaak hebben aangespannen. De rechter moet zich erover buigen of het voor vergelijkbare gevallen ook geldt, en of het kort geding stand houdt. Hoger beroep ligt voor mij voor de hand." Van Dam benadrukte dat de uitspraak van invloed is op de dit jaar geldende fosfaatreductieregeling - waarin Nederland fors terug moet in de fosfaatproductie om de derogatie te behouden - en niet van invloed is op de fosfaatwet, die dinsdag in de Eerste Kamer wordt behandeld, en in 2018 ingaat. De fosfaatwet heeft een rechtenstelsel gebaseerd op een situatie waarin Nederlandse melkveehouders zich aan het maximum fosfaat houden dat met de Europese Commissie is afgesproken.
Verschillende fracties in de Kamer wilden de wet en de regeling toch niet los van elkaar zien: het een heeft gevolgen voor de uitvoering van het ander. Van Dam ziet een beperkte invloed van de gerechtelijke uitspraak op de fosfaatreductiedoelen.
Carla Dik-Faber van de ChristenUnie was ontsteld over alle aanpassingen: vleesvee eruit, jongveeregeling erin, uitzondering voor zeldzame rassen en aanpassingen van peildata volgden elkaar op. ,,In mijn beleving wordt de situatie steeds chaotischer: het is regeling, na regeling, na regeling. Wie heeft de regie?" zei ze. ,,De staatssecretaris maakt de problemen groter. Het is een puinhoop." Groenlinks-Kamerlid Grasshoff zei zijn controlerende taak niet meer te kunnen uitoefenen, want is het overzicht kwijt.
Van Dam reageerde dat hij constant overleg heeft met de sector. ,,En laten we vooral het doel dat we hiermee willen halen, fosfaatreductie en de derogatie, in het oog houden."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties