Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurmaandag, 15 mei 2017

Munnekezijl zorgt voor Fries fanfaresuccesje
Drachten - In de derde divisie staken ze met kop en schouders boven de rest uit. Er waren ook nog nooit zo weinig deelnemers uit Fryslân op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK): slechts zes van de 23 orkesten. ,,Leuk is oars", reageert voorzitter Arjen Steur enigszins teleurgesteld. Een verklaring voor de geringe animo uit Fryslân is er wel, aldus Steur. De meeste eerste-divisie-orkesten gaan komende zomer naar het Wereld Muziek Concours en veel lagere divisie-orkesten gaan volgende week naar het Gouden Spiker Festival in Ureterp.
In de twee hoogste divisies was zaterdag geen enkele Friese vertegenwoordiger en in de derde divisie alleen Tida Kira. Ze kregen 88 punten van de jury, terwijl de nummer twee, de fanfare uit Bant-Creil-Rutten, 84,67 punten kreeg. Derde werd Euphonia uit Maashees. Voorzitter Martijn van der Veen was erg blij met het resultaat. ,,Het is voor het eerst sinds 2011 dat we weer op een concours spelen en deze ervaring was geweldig. Het is een mooie zaal om in te spelen. We gaan straks naar Stay okay in Heeg om verder feest te vieren", aldus de bugelblazer.
Bas-trombonist Germ de Vries uit Munnekezijl is blij met deze zege. ,,It wie in nuver stik, Friendly takeover van Oliver Waespi. Eins hiel ienfâldich. Bytsje flau. Mar de punten en de komma´s dy diene it. Je moasten der sels muzyk fan meitjse en dat hat ús dirigint Jan Werkman der wol fan makke", legt De Vries uit.
Eeuwige tweede
Het ONFK was vooral een topper voor de Groninger deelnemers. In de tweede divisie won Beatrix uit Doezum met dirigent Ido Gerard Kempenaar. ,,Dit is sa moai foar de klup. Se hawwe sa faak twadde west, hast in ivige twadde en no einlings earste", verklaart Kempenaar met de grote kampioensbeker in zijn handen. Op slechts een punt achterstand werd Winterswijk tweede en met weer een punt minder werd Voorthuizen derde.
Op vrijdag waren de hoofdprijzen ook al naar Groninger orkesten gegaan. In de vijfde en laagste divisie bleef Sereno uit Baflo onder leiding van Aline Werkman-Schipper net Crescendo uit Hijum-Feinsum de baas. Derde werd De Vrije Fries uit Oude-Nieuwehorne en vierde Harmonie uit Bitgum.
In de vierde divisie had Juliana uit Aduard onder leiding van Stefan de Groot gewonnen voor Andijk. Opmaat uit Berltsum moest genoegen nemen met het brons, terwijl Ommen vierde werd en Nij Libben uit Witmarsum laatste.
In de hoogste divisie geen enkele Friese deelnemer. Het goud ging naar Kunst na Arbeid uit Lunteren die met 93 punten wel erg boven de rest uitstak. In 2013 waren ze ook al eens kampioen.
Volgens Jan de Haan was het juryteam unaniem over het verdelen van de prijzen. Op het laatste moment werd Jouke Hoekstra uit Bolsward nog ingeschakeld om Ivan Meylemans uit België te vervangen. Hoekstra: ,,Se belden my tongersdeitemoarn op oft ik ek sjurearje koe. Ik sei ik wol wol, mar dan wol ik de partitueren hjoed noch wol yn ´e hûs ha om my goed ta te rieden. Middeis hie ik se. En wat haw ik hjoed in moaie dei hân."
De volledige uitslag staat op www.onfk.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties