Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelwoensdag, 17 mei 2017

Formatietempo mag best wat hoger
Als het al tot een coalitie had geleid, dan was 'groenrechts’ een verstandshuwelijk geworden. Voor de verkiezingen waren VVD en CDA heel duidelijk in hun wens om een centrumrechts kabinet te vormen. GroenLinks wilde niets liever dan een zo links mogelijk kabinet. Inderdaad, alleen D66 zag de maandag gestrande coalitie wél zitten.
Informateur Edith Schippers schrijft het ook eerlijk in haar verslag aan de Tweede Kamer: 'De winnaars van de verkiezingen en de grootste partij waren voor de informatie vooral bijeengebracht op basis van de verkiezingsuitslag, niet op basis van programmatische overeenkomsten.’
Het heeft alleen wel meer dan een maand, 61 dagen om exact te zijn, geduurd om daar achter te komen. En dat is wel wat laat. VVD-leider Mark Rutte mocht dan gisteren benadrukken dat van die 61 dagen er slechts achttien dagen effectief onderhandeld is, dat spreekt juist eerder in het nadeel van de formatiepoging.
Dat het onderwerp migratie - waar het maandag op stuk liep - een potentiële splijtzwam zou zijn, zag iedereen van mijlenver aan komen. Schippers koos ervoor om niet meteen de zware onderwerpen op tafel te leggen. In plaats daarvan werd eerst een totaalbeeld van Nederland anno nu gemaakt en gekeken wat de rol van een nieuw kabinet hierin kon zijn.
Zo werd geleidelijk aan de druk opgevoerd. Dit in de hoop dat de partijen dan al zoveel geïnvesteerd hadden in een regeerakkoord, dat ze bij een moeilijk onderwerp ook bereid waren om meer water in de wijn te doen dan vooraf het plan was.
Dat is niet gelukt. Bij het eerste onderwerp waarbij Schippers de druk opvoerde, ging het al snel mis. Afgelopen donderdag bleek dat er grote problemen lagen bij het thema migratie. Schippers verlangde van de onderhandelaars maandag een besluit. Dat konden zij niet nemen, en zo strandde het overleg.
Nu moet er gezocht worden naar een andere combinatie die tot een kabinet kan leiden. Maar ook daarvoor geldt dat het geen droomcombinatie zal zijn. Het is niet anders dan dat partijen met lange tanden concessies moeten gaan doen op voor hun belangrijke dossiers. Zo gaat dat nu eenmaal in een meerpartijenstelsel.
Wanneer de nieuwe onderhandelingen gaan beginnen, zou het goed zijn als de informateur meteen gaat kijken waar de grote verschillen en pijnpunten tussen de partijen liggen en hoe die te overbruggen zijn - of niet. Er zijn nogal wat mogelijke combinaties en als het afstrepen daarvan allemaal achttien effectieve (maar nog veel meer ineffectieve) onderhandelingsdagen kost, dan is een nieuw kabinet voor Prinsjesdag nog een hele grote ambitie.
In Nederland is er geen wettelijk maximum aan de formatieduur. Mede hierdoor kan het vormen van een kabinet maanden duren. En overhaast formeren kan leiden tot allerlei constructiefoutjes en ja, het land staat niet stil als er even geen kabinet is. Maar een maandenlang steekspel met allerlei schijnbewegingen is misschien voor de politieke fijnproever heel interessant, maar aan gewone burgers nauwelijks uit te leggen.
Een kabinet voor de zomer, binnen honderd dagen na de verkiezingen, dat is toch niet te veel gevraagd?

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties