Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikeldonderdag, 8 juni 2017

Verkiezing van May geen gelopen race
Het besluit van de Britse premier Theresa May om vervroegde verkiezingen uit te schrijven leek twee maanden geleden nog zo´n goed idee. May zou dan haar eigen mandaat krijgen als premier - ze was immers tussentijds aangetreden vanwege het opstappen van David Cameron na het brexitreferendum - en ze zou de oppositie verpletterend verslaan. Vandaag is het zover dat de Britten mogen stemmen en May kan niets anders doen dan nagelbijten.
Wat ging er mis? Eigenlijk al met het uitschrijven van de verkiezingen. In al die maanden dat ze premier was, werd May herhaaldelijk gevraagd of zij van plan was om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Elke keer bezwoer ze dit niet te doen. En net nadat ze het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie officieel in gang had gezet, en niemand het daarom meer verwachtte, schreef ze tot verbazing van vriend en vijand toch de verkiezingen uit.
Die weifelende houding kwam bij May vaker naar boven in deze campagne. Ze wilde niet meedoen met tv-debatten, haar toespraken waren duidelijk gescript en op safe gespeeld en stonden bol van lege slogans als strong and stable waar al snel grappen over werden gemaakt. Over wat haar ideeën over de brexit zijn, is de kiezers nog steeds niets duidelijker geworden anders dan dat 'brexit brexit betekent´, dat 'we van brexit een succes gaan maken´ en dat 'geen deal beter is dan een slechte deal´.
Tegelijkertijd krabbelde het sociaaldemocratische Labour op. De pensioengerechtigde Jeremy Corbyn had al jaren een obscure rol in de radicaal-linkse vleugel van de partij totdat hij in 2015 tot partijleider werd gekozen. Sindsdien leeft hij in onmin bij het grootste deel van zijn fractie, die in de lijn van de oud-premiers Tony Blair en Gordon Brown veel meer centrumlinks denken, is hij vanwege zijn opvattingen en kledingstijl het mikpunt van spot van de Britse pers en bracht zijn partij naar een dieptepunt in de peilingen.
Desondanks weet Corbyn zich gesteund door een groot deel van de Labourleden. En nu blijkt dat hij een goede campaigner is. Hij houdt begrijpelijke toespraken en als een journalist hem een vraag stelt, geeft hij daar een gewoon antwoord op.
De recente aanslagen hebben voor meer kritiek op May gezorgd. Normaal gesproken is nationale veiligheid een thema wat het zwakke punt van de pacifistische Corbyn is. Maar voordat May premier werd, was zij zes jaar minister van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten en de politie. Telkens weer blijkt dat de aanslagplegers in beeld waren bij veiligheidsdiensten, maar toch tot hun gruwelijke daden kwamen. Dat May vandaag zei dat mensenrechten terreurbestrijding niet in de weg moeten staan, klinkt veel Britten als overtoepen. Ze zijn niet vergeten dat onder haar leiding fors is bezuinigd op de politie.
Gevolg is dat in een aantal peilingen het gat tussen May´s Conservatieve partij en Corbyns Labour kleiner en kleiner is geworden. Nu zijn peilingen in het Verenigd Koninkrijk vanwege het districtenstelsel notoir onbetrouwbaar - bij de verkiezingen in 2015 zaten ze er grandioos naast. Het kan dus heel goed zijn dat May inderdaad de verkiezingswinst boekt die even geleden zeker leek. Maar nerveus zijn ze bij de Conservatieven wel geworden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties