Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelvrijdag, 9 juni 2017

Gevaarlijk politiek steekspel in Golfregio
De toch al complexe verhoudingen in het Midden-Oosten zijn deze week nog een graadje ingewikkelder geworden. Terwijl de meeste buitenstaanders de Arabische landen langs de Perzische Golf beschouwen als politiek en religieus gelijkgezinde landen, blijken onderhuids de spanningen de laatste tijd hoog te zijn opgelopen. De verkoelde relaties resulteerden er in dat Saudi-ArabiŽ en andere Arabische landen de diplomatieke relaties met Qatar hebben verbroken. Ze beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groepen en de regio te destabiliseren.
De drijvende kracht achter de boycot is het soennitische Saudi-ArabiŽ. Volgens het Saudische koninkrijk steunt het eveneens soennitische Qatar sjiitische militanten die ook steun krijgen van aartsvijand Iran. Volgens zijn Arabische buren stroomt heel wat geld vanuit Qatar naar extremistische moslimgroepen zoals al-Qaeda en IS.
Misschien steunt Qatar het terrorisme. Maar de beschuldiging komt hypocriet over. Saudi-ArabiŽ financiert met oliedollars radicaal-islamitische bewegingen van de Kaukasus tot Afrika en ook in Europa. Het geld gaat misschien niet rechtstreeks naar terreurgroepen, maar het radicale gedachtegoed, dat dient als inspiratiebron voor de legitimering van geweld tegen andersdenkenden, wordt daarmee wel versterkt.
Een meer overtuigende verklaring voor de boycot van Qatar dan steun aan het terrorisme is dat het land een gematigde koers jegens Iran vaart, zeer tegen de zin van Saudi-ArabiŽ in. Ook de berichtgeving van de in Qatar gevestigde nieuwszender Al-Jazeera valt bij Saudi-ArabiŽ en Egypte verkeerd.
Dat juist nu is besloten tot een strafexpeditie tegen Qatar kan niet los worden gezien van het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump twee weken geleden aan de regio. Trump drong toen bij zijn Arabische gesprekspartners er op aan ťťn front te vormen tegen Iran. Volgens Trump is Teheran de hoofdsponsor van het internationale terrorisme. Een opmerkelijke beschuldiging gezien het feit dat vrijwel alle islamitische terreurbewegingen - zoals IS en al-Qaeda - van soennitische snit zijn. Bovendien heeft Iran zelf ook te lijden onder terreur, zoals woensdag nog bleek bij de door IS geclaimde aanslagen in Teheran.
Dat Trump het heeft voorzien op Iran is niet vanwege de steun aan het terrorisme. Hij schildert Iran zo zwart mogelijk af om de geesten rijp te maken voor het opzeggen van het door hem verfoeide nucleaire akkoord met Iran. Bovendien wil hij de soennitische landen en IsraŽl verenigen in een bondgenootschap tegen hun gemeenschappelijke vijand Iran, mede om langs die weg een vredesakkoord voor het Midden-Oosten te bereiken.
Trump spoort soennitische landen aan een harde lijn te volgen tegen Iran. Een gevaarlijke politiek, omdat hij daarmee de religieuze en politieke twistpunten in de regio nog verder opzweept die al zoveel ellende hebben gebracht. Zo zijn de oorlogen in SyriŽ, Jemen en Irak terug te voeren op de rivaliteit tussen soennieten en sjiieten. In plaats van de druk van de ketel te halen en een oproep te doen gezamenlijk aan een oplossing te werken, laat Trump de spanningen oplopen. Hopelijk roept hij daarmee geen onbeheersbare krachten op.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties