Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurdinsdag, 13 juni 2017

Vermakelijk locatietheater rond de grutto
Terschelling - In de Arjensdune op Terschelling, vlakbij het meertje van Hee, staat een tentoonstelling van uitgestorven objecten. Een telefoon met draaischijf, een filmknipper, een stapeltje flippo’s. Relieken uit een vergane tijd. Een oud theaterkostuum van een voorstelling van Tryater ('die u, als u hem destijds niet heeft gezien, ook nooit meer zult zien’, aldus het bordje) ligt in het zand en verwijst naar wat er hier staat te gebeuren: Tryater speelt straks Wie overleeft de grutto?
Het publiek krijgt verschillende kleuren bandjes: zo worden we opgedeeld in groepen. Groep oranje wordt als laatste opgehaald, dus we blijven nog even wachten - vol in de zon, op onze schuimrubberen zitjes - terwijl de andere groepen de duin opklimmen. Het creëert de sfeer van een schoolreis, gezellig.
Als ook onze groep de duin op is gewandeld houden we halt bij een zandkuil. Eelco Venema speelt straks de grutto in de voorstelling, maar nu is hij nog even onze gids. Hij is boerenzoon en brak met de landbouwtraditie in zijn familie door acteur te worden. Hij speelt zijn deel van de voorstelling in het Frysk, maar die is net zo goed toegankelijk voor Nederlandstaligen. Venema introduceert de grutto, waar het niet zo goed mee gaat. Door kunstmest, maaiers en het droge land wordt het steeds lastiger voor de grutto om te overleven. De voorstelling - waar ook een biologe, een panda, Charles Darwin en een zangeres een rol spelen - gaat over deze vogel als symbool van de verstoorde verhouding tussen mens en natuur.
Venema vertelt waarom hij het uitsterven van de grutto zo’n belangrijke zaak vindt: hij heeft een kind, daarom maakt de toekomst hem iets uit. Of dat nu de enige reden is om de grutto te redden, valt te betwisten. Karlijn Kistemaker speelt de biologe, die op een praktische maar cynische wijze naar de wereld kijkt: dingen sterven nou eenmaal uit, dat moeten we accepteren. Kistemaker tilt met haar humor, scherpe observaties en sterke spel de voorstelling naar een hoger plan. Als Darwin (gespeeld door Douwe Dijkstra) ten tonele komt, verandert ze moeiteloos in een iets te enthousiaste fan, terwijl Darwin zelf in een grappig lied van drie minuten de evolutietheorie uiteenzet.
Sterke scènes - zoals wanneer er vivisectie wordt verricht op de grutto, of de 'uitgestorven beestenbingo’- zijn er volop, hoewel de voorstelling ook een paar mindere momenten kent, als Venema net iets té maatschappelijk geëngageerd probeert te zijn. Dat werkt niet helemaal. Wie overleeft de grutto? blijft leuk, en Tryater laat weer eens zien dat ze goed uit de voeten kan met locatietheater: de Arjensdune is een prachtige plek, die volop wordt benut in deze voorstelling.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties