Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkdinsdag, 13 juni 2017

Glossy 'Klooster!’geeft een indruk van contemplatief leven in Nederland
Religieuzen maken indruk met hun aandacht, gastvrijheid en hartelijkheid, schrijft hoofdredacteur Leo Fijen in het voorwoord van de glossy Klooster! De plekken, de mensen, het mysterie. 'Ze nemen doorgaans de tijd serieus. Ze hebben vaste tijden voor hun gebed en hun werk en houden daardoor tijd over. Daarom hebben zoveel gasten ook het gevoel dat ze even uit de tijd stappen. Kloosters geven je het gevoel even tijdloos te mogen leven. De aandacht en gastvrijheid van de religieuzen versterken dat gevoel. En de locatie doet de rest.’
Dat is het gevoel van waaruit Klooster! gemaakt is. Het is ook precies waarom de belangstelling voor het kloosterleven of contemplatief leven de laatste jaren is toegenomen. De jachtige chaos van het hedendaagse individualistische leven doet verlangen naar rust en regelmaat. Met een knipoog naar de vroegere uitgangspunten voor de opvoeding, mag hieraan wellicht de term reinheid worden toegevoegd - geestelijke reinheid dan wel te verstaan.
In onze streken raakten de bestaande kloosters in de tweede helft van de vorige eeuw in ieder geval uit de gratie. Een zuster aan het ziekenhuisbed of een pater voor de klas werd binnen een paar decennia een zeldzame bezienswaardigheid, schrijven Jan-Willem Wits en Marjet de Jong in een artikel over het kloosterleven door de eeuwen heen. Maar het tij lijkt te keren. Oude congregaties zien de belangstelling voorzichtig toenemen, daarnaast ontstaan nieuwe vormen van kloosterspiritualiteit.
Intieme inkijkjes
De glossy geeft aandacht aan diverse aspecten van het kloosterleven en het gedachtegoed dat eraan ten grondslag ligt. De pagina’s 'monnikenwerk’zijn er een mooi voorbeeld van. Iets over wijnbouw in het klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout, over varkens houden in abdij Lilbosch in Echt, over kaarsen maken, kazen maken, het runnen van een zorghotel en meer. Ook aandacht voor kloosterbieren en kloosterrecepten ontbreekt niet. Het gaat in de glossy over roeping, gastvrijheid, retraite en pelgrimage, maar bijvoorbeeld ook over familierelaties. Zoals het een echte glossy betaamd gaat dat laatste onder titels als 'Help! Mijn zus is non’. Ze bieden intieme inkijkjes. Ook intiem zijn de rubrieken 'Binnenkijken’waarin mensen de stilteplek laten zien die ze thuis hebben ingericht.
Verspreid door de glossy zijn columns te vinden van mensen als Annemiek Schrijver, Erik Borgman en Antoine Bodar. Bijzonder aardig zijn ook het klooster-ABC - van 'Ander’en 'Bekoring’tot 'Yoga’en 'Zegening’- en het gesprek met cabaretier Herman Finkers en benedictijner monnik Marc Loriaux, die op eerste kerstdag de gregoriaanse Missa in Mysterium uitvoerden. De tv-registratie ervan werd door zeker vierhonderdduizend mensen bekeken. Een gouden glossy-greep is de rubriek 'Mode’, waarin de achtergronden van diverse habijten uitgelegd worden. De dragers ervan - uiteraard van top tot teen gefotografeerd - vertellen erover. Zuster Nadia uit Den Haag: ,,Ik heb mijn leven aan God gegeven, het is niet meer van mij. Ik zie mijn habijt als mijn trouwjurk, die ik iedere dag mag dragen."
Klooster! is een glossy zoals een glossy hoort te zijn. Heel diverse deelthema’s wisselen elkaar moeiteloos af en na het omslaan van elk van de 148 pagina’s wacht een nieuwe inhoudelijke en esthetische varrassing. De artikelen hebben allemaal de ruimte gekregen. Dat uit zich echter niet in grote aantallen woorden, integendeel. De teksten zijn krachtig kort en prettig ingedeeld door onder meer het gebruik van kaders. Ruimte wordt door het hele magazine heen vooral gegeven aan schitterend fotowerk. Ondanks de enorme diversiteit in aandachtspunten is het geheel duidelijk een eenheid gebleven door elementen die zich haast onbewust aandienen, zoals bijvoorbeeld lettertypen en hoofdlettergebruik.
Klooster! is vanaf 19 mei te koop in de boekhandel en in de winkels van kloosters voor 8,95 euro.
De glossy verschijnt mede als opmaat van de Open Kloosterdagen op 10 en 11 juni. Tijdens dit jaarlijkse evenement zijn de kloosters extra gastvrij. Het thema dit jaar is: 'In-zicht in onze spiritualiteit’.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties