Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiomaandag, 19 juni 2017

Engie beraadt zich op situatie rond vergister
Burgum - Energiebedrijf Engie gaat zich de komende weken buigen over de situatie rond de zogeheten co-vergister bij de energiecentrale in Burgum. De gemeenteraad van Tytsjerkseradiel hield donderdag de komst van die mestvergister tegen.
Het bedrijf wacht op onderbouwing van de provincie Frysl‚n, meldt woordvoerder Michael Verheul. De provincie concludeerde deze week dat het plan niet binnen het bestemmingsplan past, waardoor Tytsjerksteradiel beslissingsbevoegd is.
Verder ging Engie er op basis van informatie van de gemeente vanuit dat de vergister gevoed kon worden met het mestoverschot in Noord-Nederland. Bij de raadsvergadering meldden meerdere raadsleden dat er helemaal geen sprake is van een mestoverschot. ,,Als we de mest van ver moeten halen is er geen rendabele bussinesscase", aldus Verheul. Ook kijkt het bedrijf naar 'belangen en mening over de vergister. Rebecca Siebinga van actiecomitť Burgumer Mar co-vergister vrij verkeert in een euforiestemming. ,,Dit is echt geweldig", zo reageert ze op het nieuws dat de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel de komst van een biovergister heeft geblokkeerd. Siebinga had zich voorbereid om nog maandenlange actie. Maar de ontknoping kwam in een stroomversnelling na het provinciebesluit van deze week.
Na een uitstapje van de raad en omwonend en naar een biovergister in Bemmel rezen er bij deze politici steeds meer vragen. De raad nam donderdagavond een motie aan waarin stond dat de raadsleden niet wilden meewerken aan de komst van de co-vergister. Alleen Gemeentebeleangen Tietjerksteradeel ondertekende deze motie niet.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties