Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikelvrijdag, 7 juli 2017

Strafrechtszaak MH17 goed voor verwerking
Er lijkt schot te komen in de langlopende, voor de nabestaanden schrijnende kwestie. De verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 zullen door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet worden berecht, zo hebben landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp besloten.
Er lagen, nadat Rusland zijn veto had uitgesproken over een VN-tribunaal, twee mogelijkheden op tafel: een nog op te richten internationaal tribunaal of nationale vervolging in een van die landen die samenwerken in het onderzoek. Het voordeel van berechting in Nederland is dat er geen tribunaal hoeft te worden opgetuigd, er allerlei juridische definities moeten worden vastgelegd en het onderzoek opnieuw moet worden gedaan.
Het internationale onderzoeksteam wil in één keer naar buiten komen met verdachten. Er is een groep van ongeveer honderd betrokkenen in beeld. Het strafrecht kent geen collectieve schuld. De verantwoordelijkheid van iedere verdachte moet individueel worden vastgesteld. Dit is een ingewikkeld proces waardoor de hele procedure zeer veel tijd vergt.
Het is maar de vraag of de rechtsprocedure zal leiden tot een daadwerkelijke celstraf voor de schuldigen. Zowel Oekraïne als Rusland leveren hun onderdanen niet uit, zo hebben de twee landen laten weten. Dit neemt niet weg dat het proces kan leiden tot een veroordeling bij verstek van de schuldigen. Het is de vraag of de nabestaanden hiermee vrede zullen hebben. Toch kan een veroordeling van de schuldigen, zelfs als die niet resulteert in een gevangenisstraf, helpen bij het verwerkingsproces van degenen die zijn achtergebleven na die vreselijke misdaad tegen onschuldige burgers.
Alle aanwijzingen die tot nog toe zijn gepresenteerd wijzen naar de funeste rol van het Rusland van premier Vladimir Poetin. Zijn regering heeft zich intens bemoeid - en doet dat nog steeds - met de interne problemen van Oekraïne. Hij heeft zoals het er nu naar uitziet de pro-Russische opstandelingen voorzien van het vreselijke wapen (Buk-raket) waarmee het passagiersvliegtuig uit de lucht werd geschoten.
Poetin kan het zich niet permitteren ooit schuld te bekennen voor de ramp. Dat zou zijn regime internationaal ontmaskeren als een nietsontziende staat die om geopolitieke redenen middelen wil inzetten die desnoods honderden onschuldige slachtoffers tot gevolg hebben. Het is ook voor binnenlandspolitieke doeleinden niet wenselijk dat Poetin een schuldigverklaring afgeeft. De Russische leider wordt door een groot deel van zijn burgers vereerd als een held die het land weer op de kaart heeft gezet. Hij zal alles in het werk zetten om een eventuele nadelige uitspraak in de strafrechtszaak te bestrijden.
En zijn burgers zullen hem onvoorwaardelijk geloven. Er is in het land nauwelijks sprake meer van een onafhankelijke pers. Vrijwel alles wat de Russen zullen horen over de zaak van de MH17 zal gemanipuleerd nieuws zijn dat Russische verantwoordelijkheid voor deze zware misdaad verdoezelt.
De nabestaanden zien de berechting in Nederland als een steun in de rug. Ondanks de verwachte tegenwerking van Rusland zullen ze na het strafproces echt kunnen beginnen met de verwerking van deze uiterst traumatisch ervaring.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties