Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurvrijdag, 21 juli 2017

Friese arrangeur internationaal in schijnwerpers
Akkrum - Thom Zigterman (45) uit Akkrum staat deze maand op twee belangrijke internationale muziekpodia. Als dirigent, en als arrangeur/componist.
In Kerkrade stond Zigterman vorig weekend al op het podium als dirigent van fanfare Excelsior uit Schraard op het Wereld Muziek Concours (WMC) in de eerste divisie. Volgend weekend reist hij opnieuw af naar Limburg, dan als muzikant op de es-bas bij het Gelders Fanfare Orkest, dat uitkomt in de kampioensdivisie.
En dit weekend speelt hij met het Gelders toporkest ook nog in Tivoli Vredenburg in Utrecht tijdens een grote internationale muziekconferentie. Het WASBE International Symphonic Wind Band Festival begint zaterdag en duurt tot volgende week zondag. De crème de la crème van de internationale harmonie- en fanfare-orkesten geven dan allemaal concerten in het Utrechtse muziekcentrum en in de openlucht.
Op het festival wordt het stuk A child like you van de Britse componist Andy Scott voor het eerst opgevoerd door een fanfare. Scott schreef het werk voor brassband en Zigterman kreeg de opdracht om er een arrangement voor fanfare van te maken. ,,Scott fûn himsels net kapabel genôch om it foar fanfare te bewurkjen en doe’t ik him myn earste skets sjen liet, wie er direkt enthûsiast. Hy hie wat nuance-ferskillen en dy hawwe wy tegearre oanpast”, verklaart Zigterman.
A child like you is geschreven naar aanleiding van het verhaal van een Ugandese vluchteling die in het Verenigd Koninkrijk terechtkomt. Zigterman: ,,Ik nim it in mini-opera om’t der in sjongeres by is, in harp en sprekstimmen. It is hiel oars as in standerd konsertwurk. Hiel nijsgjirrich.”
Na de première in Utrecht wordt het stuk een week later ook gespeeld op het WMC. Voor Zigterman betekent dit internationale aandacht voor zijn arrangement. ,,Je wurde der net minder fan dat je namme neamd wurdt yn dy programmaboekjes”, reageert hij nuchter. ,,Wa wit krijt it noch in moai ferfolch. Fansels fyn it in hiele ear.”
Zigterman is naast dirigent van Schraard ook dirigent van CWO Groningen en Advendo Morra/Lioessens. Komende zomer dirigeert hij elke woensdagavond in Ruinen of Zuidwolde het Drents Vakantie Orkest. Aan het einde van de zomer is er een groot slotoptreden van dit zeventig man tellende harmonie-orkest waar Friezen ook aan mee mogen doen.
Tijdens het International Symphonic Wind Band Festival worden tien concerten van veertien orkesten gehouden in de grote zaal van TivoliVredenburg. Ook zijn er concerten tijdens botenparades op de grachten, in de Jacobikerk en Janskerk en er zijn openluchtoptredens op de Stadhuisbrug. Er doen orkesten uit de Verenigde Staten, Ierland, Spanje, Italië, Hongkong, Singapore en Zwitserland mee. Grote solisten zijn onder anderen Joseph Alessi (solo-trombonist New York Philharmonic), baritonsaxofonist Henk van Twillert en Jörgen van Rijen (Koninklijk Concertgebouworkest).
Het Gelders Fanfare Orkest treedt op 22 juli om 10.30 uur op in TivoliVredenburg met brassband Schoonhoven, www.wasbe2017.com. Opgave voor Drents Vakantie Orkest via:secretariaat@betoeterd.nl.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties