Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikeldonderdag, 3 augustus 2017

Bedrijven moeten echt wat te bieden hebben
openbaarvervoerbedrijven vrezen dat buslijnen de komende jaren stil kunnen vallen, omdat er te weinig chauffeurs zijn. Het beroep heeft een slecht imago. Er blijken maar weinig jongeren te zijn die een loopbaan achter het stuur zien als enerverend toekomstperspectief.
Een aantal jaren geleden hebben ov-bedrijven al maatregelen genomen om een tekort aan chauffeurs tegen te gaan. Veel medewerkers gaan over niet al te lange tijd met pensioen. Maar de extra leerwerkplekken, verlaging van de minimumleeftijd naar achttien jaar en trainingen om buschauffeurs langer inzetbaar te houden, hebben te weinig zoden aan de dijk gezet. Bijna alle bedrijven zijn bang voor een tekort de komende jaren. Zeker nu de arbeidsmarkt weer aantrekt en de toch al kleine vijver om in te vissen steeds beperkter wordt.
De zorgen in de ov-sector zijn symptomatisch voor de hele Nederlandse arbeidsmarkt. De krapte zorgt ervoor dat de economie belemmerd wordt. Economen van de Rabobank becijferden dat 7 procent van de economie hier last van heeft.
Vooral in de IT-sector is het aantal beschikbare arbeidskrachten laag. Ongeveer een derde van de bedrijven geeft aan een tekort aan arbeidskrachten als belangrijkste belemmering te zien. Ook veel uitzendbureaus, ingenieursbureaus en juridisch- en managementadviesbureaus zeggen tegen een tekort aan geschikt personeel aan te lopen.
Het gaat echter niet alleen om een tekort aan hoogopgeleid personeel. Ook de andere zakelijke diensten, zoals beveiligingsbedrijven, callcenters, hoveniers en schoonmakers zitten om personeel verlegen.
Dit is natuurlijk allemaal het gevolg van de aantrekkende economie. In de afgelopen kwakkelende jaren hebben bedrijven hun best gedaan om veel personeel kwijt te raken. Vooral werknemers in de zogenoemde ‘flexibele schil’ zijn daarvan de dupe geworden. Het gaat dan om zzp’ers en mensen die via uitzendbureaus werken.
Ondernemingen mogen dan op dit moment de noodklok luiden, maar ze dienen ook de hand in eigen boezem steken. Suggereren dat nu in het buitenland moet worden gezocht naar nieuwe arbeidskrachten is een argument uit het ongerijmde. Beter is het dat ze hun bedrijven zo inrichten dat het aantrekkelijk wordt voor mogelijke medewerkers te kiezen voor een loopbaan. De sleutel is waardering. Een werknemer is niet een zomaar inwisselbare arbeidsfactor waar je van af kunt wanneer je maar wilt, een wegwerpartikel. Goede, trouwe medewerkers zijn een zeer te waarderen onderdeel van het bedrijf, die meehelpen aan de groei en bloei. Die waardering zou zich moeten uiten in goede arbeidsomstandigheden en echte werkzekerheid. De markt is aan het veranderen. Als je als bedrijf werknemers nodig hebt, moet je niet zeuren maar hen naast salaris echt wat bieden. Een vaste baan bijvoorbeeld.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties