Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurmaandag, 7 augustus 2017

Poëziebus doet Leeuwarden even aan
Uit meer dan 150 inschrijvingen zijn 24 dichters geselecteerd die, aangevuld met lokale poëten, workshops en optredens mogen verzorgen rond de poëziebus. In Leeuwarden is Arjan Hut, hoe kan het ook anders als oud-stadsdichter, de lokale held. In de Blokhuispoort mag hij het publiek, dat niet bepaald massaal is opgekomen, vermaken.
,,Met een cactus sloeg ze zijn gezicht in een grimas”, is een zin die tijdens een sessie zomaar wordt geboren. Hut biedt in zijn workshop handvatten voor de beginneling maar ook voor gevorderde woordtovenaars. Zelf heeft de voormalige stadsdichter van Leeuwarden bijvoorbeeld last gehad van het gevreesde writer’s block. Met woordspelerij heeft hij zich hieruit weten te schrijven en kietelt hij op zondagmiddag de taalgeest van het handjevol belangstellenden. Tegenstellingen van woorden en zinnen zoeken bijvoorbeeld. Zo is warm een zogenaamd antoniem van koud. Tegenstelling van werk? Een enthousiasteling komt met de exotische associatie ‘procrastinatie’. ,,Het niveau is hoog”, merkt Hut op.
,,Ik heb thuis een hele stapel gedichten liggen”, vertelt deelnemer Bart Boonstra. Toch heeft de Leeuwarder weinig ambitie. ,,Ik dicht over alledaagse dingen. Voor mij gaat het om je eigen gevoelens duidelijk maken door ze op papier te zetten. Zo’n workshop biedt soelaas voor als je even vastloopt. Ik maak me geen illusies hoor. Ik ben een echte amateurdichter”, zegt hij glimlachend. Hij tovert zijn aantekeningenboekje, die hij meestal bij zich heeft, tevoorschijn en laat zijn laatste gedicht zien over werkzaamheden aan de weg. De zinsnede ‘de poëzie ligt op straat’ neemt hij wel heel letterlijk.
Martin Beversluis, stadsdichter van Tilburg, neemt ons in vogelvlucht mee vanaf de eerste grammofoonplaat, langs Motown naar The Last Poets, het raakvlak tussen muziek en poëzie. Met werk van popdichter Ton Lebbink en Louis Gauthier, die werk van Gerrit Komrij, Jules Deelder en dit jaar ook Charlotte Mutsaers op muziek zette, daagt hij uit tot het maken van een cadavre exguis waarbij elke deelnemer een woord toevoegt aan een reeks zonder dat hij de vorige inbreng heeft gelezen. Een van de resultaten: ‘De honderdjarige kat flaneert de bezoedelde hooiberg.’ Oordeelt u zelf maar!
Met dit soort surrealistische uitkomsten worden meer de lachspieren dan de pen, maar poëzie kan en mag vooral ook leuk zijn. Een boodschap die nog niet bij iedereen bekend is, want de opkomst houdt vanmiddag met zo’n twintig deelnemers - van wie het leeuwendeel van de Poëziebus zelf - niet over. Toch kan wie het aandurft zijn pas verworven vaardigheden ’s avonds waarmaken tijdens interactieve optredens met lokale dichters onder wie Melvin van Eldik en Dirk Geerdink.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties