Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikelmaandag, 7 augustus 2017

CDU blijft de grootste, maar er is één maar
Het is niet de vraag of Angela Merkels CDU/CSU bij de Duitse verkiezingen van 22 september de grootste partij wordt, maar hoe veel groter de partij wordt ten opzichte van de rest. Merkel is sinds 2007 bondskanselier maar is nog altijd populair. En dat is op zichzelf een hele prestatie.
Daar heeft het overigens niet altijd naar uitgezien. Haar Willkommenspolitik bij de vluchtelingencrisis in 2015 leverde haar veel kritiek op, ook binnen haar eigen partij.
Daarnaast kreeg de eurosceptische en antimigratiepartij Alternativ für Deutschland (AfD) door de vluchtelingencrisis de wind in de zeilen. De partij scoorde in allerlei opiniepeilingen hoge ogen, maar is, mede door interne chaos, snel weggezakt. Al kan de partij nog steeds rekenen op zetels in de Bondsdag. In de uiterst stabiele Duitse politiek blijft de komst van een nieuwe partij in de Bondsdag nog altijd opmerkelijk.
Ook een andere bedreiging heeft Merkel afgeslagen. Lange tijd kwakkelde coalitiepartij SPD, zoals ook de PvdA dat in Nederland deed. Maar het aanwijzen van Martin Schulz, toen nog de voorzitter van het Europees Parlement, als partijleider zorgde even voor nieuw elan. Dit Martin Schulz-effect is weggeëbd en de SPD staat in peilingen op grote afstand op de CDU, als tweede partij.
De enige grote vraag die rest is: welke partij gaat straks met Merkel regeren? De keuze is beperkt. De AfD is geen alternatief, zowel vanwege de inhoud als om de onrust in deze partij. De Grünen hebben, in tegenstelling tot Nederlandse zusterpartij GroenLinks, moeite om met een enthousiasmerend verhaal te komen. Op landelijk niveau lijken de fundi’s het van de realo’s te winnen, wat een coalitie met de centrumrechtse Merkel en haar CDU/CSU lastig maakt. Het uiterst linkse Die Linke, dat mede voortkomt uit de communistische partij van de DDR, is voor het CDU ook geen optie.
Blijft over de FDP. De liberalen keren waarschijnlijk na vier jaar terug in de Bondsdag. De kleine FDP stond vroeger in Duitse bekend als king maker omdat het zowel de CDU als de SPD aan een meerderheid kon helpen. Maar de laatste coalitie met Merkel viel de FDP zwaar. Voor het eerst sinds 1949 werd de partij niet herkozen in de Bondsdag.
Zowel FDP als SPD weten nu dat regeren met Merkel en haar CDU/CSU electoraal onvoordelig is. Zij krijgt de lof voor het goede regeerbeleid, de coalitiepartner de rekening voor de impopulaire maatregelen.
Daarom zal elke partij die met de CDU/CSU gaat formeren het onderste uit de kan willen halen. Hoe ver wil Merkel gaan om een coalitiepartner te vinden en hoe ver mag ze van haar eigen partij gaan zonder dat ze teruggefloten wordt of dat er aan haar stoelpoten wordt gezaagd? Want er is voor een politiek leider iets gevaarlijker dan een politiek concurrent: een partijgenoot.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties