Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikelwoensdag, 23 augustus 2017

Nog langer blijven in Afghanistan?
Naar de speech die de Amerikaanse president Donald Trump begin deze week hield, is met bijzondere belangstelling uitgekeken. Niet alleen omdat het zijn eerste televisietoespraak was in zes maanden, maar ook omdat het zijn eerste rede was na het ontslag van zijn ultrarechtse strateeg Steve Bannon.
Trump kondigde maandag aan dat hij extra militairen wil sturen naar Afghanistan. Hij doet dat met tegenzin, maar zijn adviseurs en generaals hebben hem ervan overtuigd dat Afghanistan anders een vrijplaats wordt voor islamitische terroristen die dan weer aanslagen op de VS beramen. Als Bannon, de geestelijk vader van het nationalistische America First-beleid, nog het oor van de president had gehad, had Trump zich waarschijnlijk minder snel laten overtuigen.
Trump zal even geslikt hebben. In de verkiezingscampagne liet hij nog herhaaldelijk weten dat de oorlog in Afghanistan te veel geld en levens kost en riep hij zijn voorganger Barack Obama op de troepen terug te trekken.
Dat hij er nu toch anders over denkt, komt mede doordat de generaals erop wijzen dat bij een terugtrekking de inspanningen en menselijke offers die in de afgelopen zestien jaar zijn gebracht voor niets zouden zijn geweest.
Opvallend is dat geen duidelijk antwoord wordt gegeven op de vraag of de westerse militaire aanwezigheid kan leiden tot een veilig en stabiel Afghanistan. Natuurlijk is er succes geboekt door de VS en de andere NAVO-landen, maar het is gezien de ervaringen van de afgelopen jaren een illusie te denken dat Afghanistan binnen afzienbare tijd een democratisch en welvarend land wordt, dat niet langer kan fungeren als uitvalsbasis en trainingskamp voor terroristen. Nog afgezien daarvan is een stabiel Afghanistan vanuit het oogpunt van terrorismebestrijding niet meer zo belangrijk. SyriŽ en Irak zijn veel prominentere uitvalsbases voor terroristen geworden. En bovendien zijn veel terroristen die in Europa dood en verderf zaaien in het Westen of in Noord-Afrika opgegroeid.
Een argument voor de westerse aanwezigheid in Afghanistan is dat anders het land weer in handen valt van de fundamentalistische taliban. Nog afgezien van het feit dat die reden voor 2001 absoluut niet gold, zal het Westen zich ooit moeten terugtrekken en dan is de kans groot dat de taliban het overheidsgezag weer overnemen. Het klinkt cru maar het Westen heeft ook geen morele verplichting de Afghanen te helpen. De militaire aanwezigheid dient een westers belang en beoogt niet de Afghanen uit de armoede te trekken. Er zijn andere landen te bedenken waar ontwikkelingsgeld beter kan worden besteed.
Natuurlijk kan Afghanistan niet halsoverkop in de steek worden gelaten. Maar een fundamenteel debat over het duurzame effect van de missie zou op zijn plaats zijn.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties