Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelwoensdag, 13 september 2017

Linkse samenwerking goed voor hele politiek
De Kamerleden Zihni ÷zdil, Bart van Kent en Gijs van Dijk werken aan een initiatiefwet om werknemers die betaald worden via een payroll-constructie evenveel rechten te geven als werknemers die op de loonlijst van een bedrijf staan. Het is geen baanbrekend wetsvoorstel, al gaat het wel om een typisch links onderwerp: baanzekerheid.
Het is daarom niet de inhoud die de meeste aandacht trekt. De drie Kamerleden zijn van GroenLinks, SP en PvdA. En het is, hoe gek het ook klinkt, voor het eerst in de geschiedenis dat deze drie partijen samen een wetsvoorstel indienen.
De onderlinge kift tussen de verschillende linkse partijen is altijd groter geweest dan de lotsverbondenheid. Vooral tussen PvdA en SP was er lang sprake van kinnesinne. Vaak werd er om linkse samenwerking geroepen, maar dan toch vooral door de partij die in de verdrukking zat. De partij die op dat moment de wind in de zeilen had, hield dan de boot af. En anders zat de PvdA wel in een regering met CDA of VVD en was samenwerking met SP of GroenLinks niet in het belang van de coalitie. Alleen begin jaren zeventig was er even een constructieve samenwerking tussen PvdA, D66 en PPR (een van de voorlopers van GroenLinks). Samen schreven ze Keerpunt í72 dat als inzet voor de verkiezingen en de formatie diende. Ze haalden geen meerderheid en hadden voor een regering toch nog confessionele partijen nodig.
Op zich is de onderlinge linkse strijd wel logisch. De winst van de een is alleen te behalen uit het verlies van de ander. Daarnaast is er een blijvende principestrijd tussen wat de juiste linkse visie is. Maar wil links nu effectief zijn, dan is samenwerking wel geboden. De 29 zetels die de PvdA bij de verkiezingen verloor zijn niet terechtgekomen bij de SP, dat een zetel verloor. En ook GroenLinks had gezien het monsterverlies van de PvdA stiekem gehoopt op meer zetelwinst dan de behaalde tien.
Als straks een liberaal-christelijk kabinet op het bordes staat, kunnen GroenLinks, SP en PvdA niet anders dan hun krachten bundelen, willen ze effectieve oppositie voeren. In zín eentje is elke partij te klein om een alternatief te vormen voor het komende kabinet. Als er onderling niet samengewerkt wordt, dreigt voor links een scenario waarin geen van de drie partijen groot genoeg is om bij volgende verkiezingen en formatie genoeg gewicht in de schaal te leggen om iets van de idealen te verwezenlijken.
Dat is niet alleen belangrijk voor kiezers die links een warm hart toedragen, maar voor de gehele politiek. Het is in ieders belang dat er een effectief kabinet komt, maar ook dat een effectieve oppositie een alternatief kan bieden. Politiek is nooit minder geworden van een heldere ideeŽnstrijd, zodat bij volgende verkiezingen kiezers een duidelijke keuze hebben.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties