Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurdinsdag, 19 september 2017

Dichtwedstrijd beschadigd
Leeuwarden - Er is opnieuw opschudding ontstaan rond de verkiezing van Dichter fan Fryslân. Eén van de drie genomineerden heeft op een blog op internet onthuld dat haar gedicht één van de drie kanshebbers is.
Sigrid Kingma uit Groningen, oorspronkelijk afkomstig uit Drachten, meldde afgelopen weekend dat ze kans maakt om de komende twee jaar Dichter fan Fryslân te worden. Uitgangspunt is echter dat het publiek kan stemmen op drie gedichten zonder te weten wie ze hebben geschreven.
Syds Wiersma, woordvoerder van het dichterscollectief DichterS fan Fryslân, betreurt het dat er nu niet meer sprake is van een anonieme publiekstemming. ,,De ferkiezing ferwurdt no ta in ordinêre populariteitswedstryd. It giet net mear om it gedicht, mar wa’t him it bêste presintearje kin”, aldus Wiersma. Hij begrijpt ook niet waarom Kingma haar geheime nominatie in de publiciteit heeft gebracht. ,,It soe wol hiel dom wêze as se net wist dat dit de bedoeling net wie.”
Het dichterscollectief zei eerder al niet blij te zijn met het voornemen van de provincie om voor twee jaar een Dichter fan Fryslân te benoemen. Ze ziet meer in een gedeeld provinciedichterschap. ,,Wy hawwe leaver dat alle moannen in oare dichter twa gedichten makket nei oanlieding fan de aktualiteit. Om foar twa jier ien dichter te beneammen, dat is al sa achterhelle”, zegt Wiersma.
Kingma was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Eerder hadden zich 36 kandidaten aangemeld voor de functie van Dichter fan Fryslân. Op vrijdag 24 november wordt die bekendgemaakt in Balk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties