Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 2 oktober 2017

Littenseradiel hoopt op goed vervolg Rely
Weidum - Burgemeester Johanneke Liemburg van Littenseradiel hoopt dat de gemeente Leeuwarden goed omgaat met de erfenis van de Rely Jorritsmapriis. Ze zei dat zaterdag in het dorpshuis van Weidum waar de gemeente Littenseradiel voor de laatste keer de literaire prijs uitdeelde.
Omdat een deel van de gemeente Littenseradiel volgend jaar opgaat in de gemeente Leeuwarden, neemt de hoofdstad de uitreiking van de Jorritsmapriis over. De prijs werd jarenlang in de kerk van Bears uitgereikt aan Friese schrijvers en dichters. De laatste jaren gebeurde dat ook op andere locaties. Afgelopen zaterdag was het dorpshuis in Weidum plaats van de uitreiking en daar was een verrassende multimediale show van gemaakt.
Junior
Naast de tien schrijvers en dichters die een prijs ontvingen werden ook de Junior Relyprijzen uitgereikt. Dat gebeurt sinds 2004. De jeugd was op een filmpje te zien en nam op het podium de prijs in ontvangst, maar droeg geen werk voor.
De prijswinnaars voor de jongeren tussen de twaalf en achttien jaar oud waren: Line Hut uit Leeuwarden en Marije Rijpma uit Itens voor een gedicht; voor een verhaal werden beloond: Yael Pieterson uit Drachten, Idwerd de Graaf uit Leeuwarden en Mike van der Veen uit Sint Annaparochie.
Bij de volwassen gingen de prijzen voor de gedichten naar Anny de Vries uit Oosternijkerk, Edwin de Groot uit Oudehaske, André Looijenga uit Groningen, Arjan Hut uit Leeuwarden en Erik Betten uit Dronryp. De vijf winnaars van de verhalenwedstrijd waren Geert Nauta uit Wergea, Trevor Scarse uit Groningen, Lida Dykstra uit De Knipe, Geart Tigchelaar uit Leeuwarden en Lomme Schokker uit Hillegom.
Al het winnende werk van de Rely Jorritsma Fonds-prijsvraag én van de Junior Rely is in een speciale Rely-uitgave verschenen van het Fries literair tijdschrift ensafh. Ook het juryverslag staat in dat nummer. Sinds 1995 brengt ensafh een speciaal Rely-nummer uit.
In totaal waren er 49 gedichten en 39 verhalen ingezonden voor de prijsvraag. Dat was meer dan voorheen. De Rely Jorritsmapriis wordt sinds 1954 jaarlijks toegekend.
De prijswinnaars kregen dit jaar duizend euro voor hun winnende gedicht of verhaal. Mogelijk dat deze hoge geldprijs reden was voor het grote aantal aanmeldingen, aldus de jury.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties