Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelmaandag, 2 oktober 2017

Nederland doet het op alle vlakken heel goed
We leven in een prima land. Op vrijwel alle lijstjes scoort Nederland relatief hoog. Vorige week werd bijvoorbeeld naar aanleiding van een studie van World Economic Forum bekend dat ons land voor het tweede jaar op rij de meest concurrerende economie van de Europese Unie is. We innoveren dat het een lieve lust is, onze infrastructuur zit in vergelijking met andere landen prima in elkaar en onze gezondheidszorg is van hoge kwaliteit, het politieke geharrewar van vorige week ten spijt.
Uit de studie komt eveneens naar voren dat Nederland het ook steeds beter doet wat betreft zeer geavanceerde en vooruitstrevende bedrijven. Vrijwel nergens ter wereld zijn landen te vinden die het relatief zo goed doen bij het toepassen van vooruitstrevende technologieŽn, zoals kunstmatige intelligentie, robotisering, internet of things, cloud computing en 3D-printen. Dat laatste kan trouwens op termijn nog wel eens een probleem opleveren, zo meldt een andere studie. De kleinschaligheid die 3D-printen in zich heeft zal grote gevolgen hebben voor de wereldhandelsstromen. En dat is nou juist waar Nederland het met zijn uitstekende havenfaciliteiten en infrastructuur het voor een groot deel van moet hebben.
De goede prestaties in de breedte die ons land laat zien staan in schril contrast met schijnbaar zeer breed gevoelde onvrede over de staat van het land. Het geschreeuw en uitingen van diepe ontevredenheid - vaak op internetfora en sociale media - zijn niet van de lucht. Vaak wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar globaliseringstendensen of de Europese Unie. Terwijl de cijfers onomwonden aantonen dat we als handelsland bij uitstek door creatief toepassen van de nieuwste ontwikkelingen ten zeerste profiteren van de mondialisering en de Europese Unie. Er worden heel wat theorieŽn naar voren gebracht, maar het blijft de vraag welke achtergronden de wijdverbreid gevoelde angst en onvrede precies hebben.
Wat eveneens opvallend is, is dat de grote concurrentiekracht van ons land op allerlei vlakken in veel gevallen uit de samenleving en het bedrijfsleven zelf komt. Het lijkt erop dat alle angstverhalen - vaak verspreid door de overheid - over het achterblijven van Nederland op het gebied van innovatie en onderwijs (Ďkenniseconomieí) op zijn zachtst gezegd voorbarig zijn geweest. En goed beschouwd heeft innovatiebeleid maar een beperkte invloed op de grote ontwikkelingen die plaatsvinden. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat mede door de overheid georganiseerde innovatiefora en -platforms in veel gevallen weinig zoden aan de dijk zetten.
Het zijn juist de informele samenwerkingsverbanden van jonge creatievelingen, uitvinders, durfallen en start-ups die samen met moedige investeerders zorgen voor de positieve dynamiek in ons land.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties