Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldinsdag, 3 oktober 2017

Op een minister moet je aankunnen
Twee militairen van de Luchtmobiele brigade zijn op 6 juli 2016 in Mali omgekomen als gevolg van een exploderende mortiergranaat. Een derde militair raakte zwaargewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateert ernstige tekortkomingen bij Defensie bij zowel het munitiebeheer als de militaire gezondheidszorg. Beide taken vallen onder de verantwoordelijkheid van minister Hennis-Plasschaert van Defensie.
De inkt van het vernietigende rapport was nauwelijks opgedroogd of de minister verklaarde dat zij niet ging aftreden, maar optreden. Dat wist zij al te melden nog voor de nabestaanden over het eindrapport waren ingelicht. Zelfs enkele dagen na publicatie was de familie nog niet door Defensie bezocht. Dat laatste lijkt een detail in een groot drama, maar het is symptomatisch voor het optreden van Defensie en haar minister.
In het debat over de instemming met de missie trok zij de Kamer over de streep door te stellen dat ,,tijdens de missie de kwaliteit en tijdigheid van medische hulp is verzekerd”. En vervolgens zegde zij ‘volledige nazorg’ toe in geval van calamiteiten. Daar moet je als Kamer van op aankunnen. Maar juist de inadequate medische hulp wordt Defensie nu hard aangerekend door de Onderzoeksraad. Dat bleek fataal. Daarmee is de minister verantwoordelijk voor het feit dat er onvoldoende zorg voor haar militairen was die wel was toegezegd.
Na publicatie van het onderzoeksrapport verklaart zij in een brief aan de Kamer dat zij alle conclusies en aanbevelingen overneemt. Wie echter de bijlagen van het rapport leest, komt tot de ontdekking dat Defensie er alles aan heeft gedaan om enkele ernstige conclusies uit het concept te laten schrappen. Dat moest voorkomen dat de commissie concludeert dat er geen toezicht is gehouden op aankoop en omgang met de munitie. Inmiddels is gebleken dat in een worst-case scenario ondeugdelijke munitie tot het ongeluk heeft geleid. Defensie was het volgens de publicatie oneens met de conclusie dat er een 'tekortschietend veiligheidsbesef lijkt te zijn. Nu die conclusie toch is gepubliceerd stemt de minister daar opeens mee in. Een dag voor het debat over haar positie komen er excuses aan de nabestaanden en de gewonde militair.
Dit schept een beeld van een defensief ministerie dat zijn fouten niet volmondig kan erkennen en een minister die haar toekomstige carričre probeert veilig te stellen. Dit grote talent van de VVD, genoemd als mogelijke fractievoorzitter, zou er vandaag beter aan doen om zich op haar positie te beraden omwille van de ministeriële verantwoordelijkheid voor de omstandigheden waarin het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Er zijn ministers, inclusief haar VVD-collega’s van Veiligheid en Justitie, de afgelopen jaren om minder ernstige politieke redenen afgetreden. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties