Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelwoensdag, 4 oktober 2017

Pijler van de liberale politiek is wankel
De liberale minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft haar politieke verantwoordelijkheid genomen voor de ernstige fouten bij Defensie. Het is uniek dat zij aftreedt tegelijk met de Commandant der Strijdkrachten die met onmiddellijke ingang ontslag nam zonder te wachten op de overdracht. Daarmee toont de hoogst verantwoordelijke generaal dat hij operationeel de veiligheidssituatie van het leger - net als de minister - niet heeft kunnen garanderen.
De minister verdedigde zich inhoudelijk met verve en met emotie. Ze gaf overtuigend aan dat zij intens heeft meegeleefd met het verdriet van de getroffen families. Het verwijt van distantie had haar diep getroffen. Volgende week zal de minister van Defensie de families alsnog ontmoeten.
Zij is de vierde VVD bewindspersoon op Defensie die in de recente geschiedenis op dat ministerie moest aftreden. Al zijn er verschillende oorzaken, er zit een bijzonderheid aan. Voor de liberalen geldt immers het veiligheidsbeleid als een ‘pijler’ van hun politieke programma. De VVD zou Defensie weer ‘sterk’ maken ‘door onze krijgsmacht verder op orde te brengen’. Nu blijkt dat de veiligheid van het leger dramatisch slecht is geborgd. Het is vooral de cultuur van toedekking van fouten die zo ernstig genomen moet worden.
Hennis zei in haar laatste woorden voor de Kamer dat externe veiligheid gekoppeld is aan de binnenlandse veiligheid. Ook op het gebied van binnenlandse veiligheid zijn kortgeleden drie liberale bewindslieden gedwongen opgestapt. Geen andere partij zag de afgelopen decennia zoveel bewindslieden noodgedwongen vertrekken. De VVD heeft een ongelukkige hand gehad in het vinden van bewindslieden. Een oud-officier van Justitie (Teeven) werd bijvoorbeeld als crime-fighter de politieke arena ingestuurd. Op de de VVD-verkiezingsposter stond te lezen: ‘Wie zich crimineel gedraagt, verdient straf’. Maar Teeven zelf sloot financiële deals met criminelen en hield dat deels geheim.
Politieke partijen hebben veel leden verloren. Toch blijven deze ledenorganisaties de beste garantie dat er bekwame bestuurders worden gevonden. Anders volgen er meer onwaardige vertoningen in de Tweede Kamer als gisteren door Thiery Baudet van Forum voor Democratie die, over de ruggen van de slachtoffers, politiek gewin probeerde te halen met een verkleed-act.
Het debat moet vanaf nu weer gaan over de verbeterde landsverdediging en onze inzet voor veiligheid in de wereld. Komende jaren zijn miljarden extra nodig om de krijgsmacht op peil te brengen. Intussen doen de liberalen er goed aan het vertrouwen van de kiezers te herwinnen met bestuurders die waarmaken waar de partij voor zegt te staan. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties