Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurdonderdag, 5 oktober 2017

Verhalende reis door het Fryslân van Slauerhoff
Leeuwarden - ‘Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak.’ Een opvallende zin uit een incompleet gedicht van de in Leeuwarden geboren Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936). Temeer omdat de dichter en scheepsarts zijn geboortegrond dikwijls verliet. De jaarlijkse Slauerhoff Lezing gaat vandaag (op Slauerhoffs 81e sterfdag) voor het eerst over de naamgever zelf. Schrijver en antropoloog Gerrit Jan Zwier neemt ons in de Dorpskerk in Huizum aan de hand van zijn boek Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak mee naar het Fryslân van Slauerhoff om zo de nog blanke regels van het onvoltooid vers in te vullen.
Zwier kwam voor het eerst in aanraking met Slauerhoff tijdens de Nederlandse les op de middelbare school. De zelfverklaarde ‘woningloze’ dichter die als scheepsarts de wereldzeeën bevoer, sprak tot de verbeelding van de tiener. ,,‘Alleen in mijn gedichten kan ik wonen’, dat is zo’n krachtige regel. Als jongeling heb ik in de jaren zestig een halfjaar door Scandinavië getrokken, altijd met Slauerhoff in mijn rugzak. ’s Avonds las ik zijn gedichten en in menig gastenboek heb ik een van zijn verzen gekrabbeld. Het werd een ritueel.”
Net als Slauerhoff ging Gerrit Jan Zwier, beiden afkomstig uit een arbeidersgezin waar studeren niet voor de hand lag, naar de universiteit en ook hij ging reisverhalen schrijven. ,,Slauerhoff is als een rode draad door mijn reizen gaan lopen. Vaak geheel toevallig. Ook op mijn laatste grote reis naar Paaseiland kwam ik hem weer tegen. Hij schreef een verhaal en meerdere gedichten over het eiland die ik in mijn boek De omweg naar Paaseiland heb verwerkt.”
Zwiers lezing en boek gaan vooral over Slauerhoff en Fryslân. ,,De gedichten die hij over Fryslân heeft geschreven zoals Landelijke liefde en Terugkeer behoren tot de beste uit zijn oeuvre. Fryslân komt het mooist naar voren in zijn gedichten over zijn warme Jeugdherinneringen aan Vlieland en die over zijn ontluikende liefde voor de domineesdochter van Jorwert.” Toch wil Zwier Slauerhoff zijn rol als reisverhalenschrijver graag iets breder trekken. ,,Voor Nederlandse begrippen was Slauerhoff een uitzondering die schreef over landen waar de meeste mensen nog nooit van hadden gehoord. Terwijl Britten als D.H. Lawrence, Aldous Huxley en Norman Douglas destijds soortgelijke reizen optekenden.’’
Dat Slauerhoff in tegenstelling tot tijdgenoten als Vestdijk nog steeds wordt herdrukt, daar heeft Zwier wel een verklaring voor. ,,Een puber van nu herkent zich nog steeds in Slauerhoffs opstandigheid en afwijzing van de burgermanscultuur. Bovendien was hij een vertegenwoordiger van het romantische levensgevoel, dat ook nu nog zijn weerklank vindt. Een veelzijdige schrijver was hij vooral. Hij verhaalde over China, de Franse geschiedenis, maar schreef ook prachtige Portugese gedichten waar Nynke Laverman heel mooie Friese fado’s van heeft gemaakt.”
LF2018
Slauerhoff, wereldburger avant la lettre, bevond zich vaak op de grens van verschillende beschavingen en dit maakt hem ook tot een dankbaar onderwerp voor LF2018. ,,In 1998 schreef ik het iepenloftspul van Jorwert al over Slauerhoff. Voor volgend jaar wil ik een toneelstuk maken gebaseerd op In memoriam patris, een van zijn bekendste gedichten over de begrafenis van zijn vader naast de Dorpskerk in Huizum. Een flink karwei om van een gedicht een heel toneelstuk te maken, maar ik weet inmiddels wel het een en ander over Slauerhoff te vertellen.”
De Slauerhoff Lezing en de boekpresentatie in Dorpskerk in Huizum beginnen vanavond om 20.00 uurAlleen voor Friesland heb ik nog een zwak - Slauerhoff en Friesland, door Gerrit Jan Zwier, uitgeverij Bornmeer.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties