Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldinsdag, 10 oktober 2017

CataloniŽ wil de lusten, niet de lasten
De hoop op een politieke oplossing voor de Catalaanse kwestie lijkt vervlogen. Naar verwachting zal de nationalistische regering van de Spaanse deelstaat deze week de onafhankelijkheid uitroepen. De regering in Madrid zal dat niet over haar kant laten gaan en mogelijk het Catalaanse parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.
Het had allemaal niet zo ver hoeven te komen als Madrid iets meer tact en inlevingsvermogen aan de dag had gelegd. Natuurlijk heeft de Spaanse regering gelijk als het stelt dat het Catalaanse referendum over zelfbeschikkingsrecht volgens de grondwet niet had mogen worden gehouden. Maar het geweld waarmee de politie optrad tegen burgers die wilden stemmen, heeft het onafhankelijkheidsgevoel alleen maar aangewakkerd. Madrid had er verstandiger aan gedaan het referendum toe te staan en de uitkomst te aanvaarden als er een Ďneeí uit de bus rolde en soeverein te negeren bij een Ďjaí. Dit scenario paste de Iraakse regering vorige maand nog met succes toe bij de Koerdische volksraadpleging.
De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft de hoop gevestigd op Brussel om te bemiddelen in het conflict. Maar de Europese Unie geeft niet thuis omdat het een interne kwestie is. Dat CataloniŽ veel verwacht van de Europese Unie is verklaarbaar. Voor Europese regioís die naar onafhankelijkheid streven is de samenwerking binnen de EU een belangrijke voorwaarde om op eigen benen te staan. Want door de Europese integratie boeten nationale lidstaten aan belang in. Door de overdracht van nationale soevereiniteit aan Brussel, staat de EU ook garant voor stabiliteit en vrede. Het lidmaatschap van de EU biedt de regioís voldoende bescherming en handelsconflicten kunnen binnen de EU worden beslecht.
Opvallend is dat CataloniŽ wel de vruchten wil plukken van de Europese samenwerking maar dat het streven naar onafhankelijkheid indruist tegen de Europese samenwerkingsgedachte. Een belangrijke overweging van de nationalisten om zich af te splitsen, is dat de rijke Calalaanse regio niet langer moet betalen voor de armere regioís in het land. CataloniŽ draagt volgens Puigdemont veel te veel belastinggeld af aan Madrid.
Deze vorm van economisch regionaal egoÔsme staat haaks op de Europese gedachte dat de EU-lidstaten solidair met elkaar zijn. De ene lidstaat is netto-betaler en de andere krijgt meer geld terug dan het aan Brussel afdraagt, maar door de onderlinge samenwerking gaan we er allemaal op vooruit. Dit solidariteitsbeginsel is de drijvende kracht achter de Europese integratie.
Een onafhankelijk CataloniŽ zal nooit EU-lidstaat worden omdat Spanje daar dwars voor gaat liggen, maar afgezien daarvan is een lidstaat die wel de lusten maar niet de lasten wil delen, geen verrijking voor de Europese Unie. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties