Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelwoensdag, 11 oktober 2017

Zoek ruimte voor een tegengeluid
De houdbaarheid van Rutte III is afhankelijk van een ijzeren fractiediscipline van de coalitiepartijen. Afwijkende meningen van hun Kamerleden kunnen komende jaren niet worden geduld. Dat geldt zowel in de Tweede als Eerste Kamer. Dat zal de herkenbaarheid van de individuele partijen in de coalitie niet groot maken. Het succes zal afstralen op de partij van de premier. Vandaar dat de drie andere lijsttrekkers in de Kamer blijven en geen minister worden. Zo kunnen ze in ieder geval het afgesproken beleid met eigen overtuiging uitdragen.
Dat zal misschien ten aanzien van het regeerakkoord geen groot probleem zijn. Sociaal-economisch is een balans tussen economie en milieu gevonden. De forse verschuivingen in belastingen werken evenwichtig uit. De oppositie zal niet kunnen klagen over verkleining van de inkomensongelijkheid.
De uitvoering van de liberale immateriële agenda van zelfbeschikking en het D66 verkiezingsthema ‘recht op genot’, is grotendeels op de lange baan geschoven. Ook D66 weet dat CDA en CU de invoering van een Wet voltooid leven niet zullen meemaken in een gezamenlijk kabinet. Voorlopig moet D66 vooral van een legaal geteeld stickie genieten. Maar uitstel is geen definitief afstel. Voor die onderwerpen kan wel eens gelden: na Rutte III de zondvloed.
De ChristenUnie heeft volop meegedaan in de onderhandelingen na een afwijzende start van D66. Er is goed nagedacht over compromissen op ethische vraagstukken. De invloed van de christendemocratie is daarmee inhoudelijk verbreed. Tot 2010 stond CU nog in de schaduw van het oppermachtige CDA dat met 41 zetels de dienst uitmaakte. Nu zijn de onderlinge verhoudingen meer gelijkwaardig. Wie wel de christelijke waarden, maar niet noodzakelijk christen is, kan met het sociaal-conservatievere CDA meegaan. Wie meer evangelisch radicale politiek wil bedrijven komt bij de ChristenUnie terecht.
De conservatieve CDA’er en oud-minister Hans Hillen zei in 2010 over evangelisch radicale politici: ,,Hoezeer ik ook hun idealen en engagement bewonder, dat is geen basis voor een brede volkspartij". Maar zonder die evangelisch-radicalen zakte het CDA nog verder. Met de radicalere CU aan hun zij kunnen ze toch een verschil maken in de politiek. Dat blijkt ook uit dit regeerakkoord. Niet alleen uit het oogpunt van zeteltal, maar ook inhoudelijk vullen ze elkaar aan.
In dit centrumkabinet mogen ze politiek tegenwicht bieden aan het soort liberalisme waar het ik-gerichte ‘recht op genot’ als norm geldt. Komende jaren vragen we ons bijvoorbeeld met het kabinet af waar het belang van het kind ligt als het familierecht hem vier ouders x vier grootouders schenkt. In die vervreemding van fundamentele christelijke gezinswaarden kan verantwoordelijke en gedreven politiek overtuigen. (HB)

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties