Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelwoensdag, 18 oktober 2017

Rutte III krijgt kleur van middenkabinet
Professor Akkermans uit Van Kooten & De Bie heeft het weer druk bij de coalitievorming. ,,Ik ben genoemdĒ, zo meldde het typetje steevast. Er zijn al weer wat namen genoemd voor het nieuwe kabinet waaronder enkele verrassingen. Het is niet zeker of ze het ook echt gaan worden.
De grootste verrassing is dat Hugo de Jonge voor het CDA vice-premier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal worden. Deze sociale wethouder die heeft geŽxcelleerd in Rotterdam is een verrijking van de nationale politiek. Deze onderwijsman zal met gezondheidszorg wel een nieuwe portefeuille beheren, maar jeugdzorg en welzijn zijn hem zeer bekend. Met oud-staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten, dochter van een kolonel, kiest het CDA voor een ervaren politicus op het ministerie van Defensie. Er moet daar een enorme inhaalslag gemaakt worden zodat de veilige inzetbaarheid van het leger worden gegarandeerd. Met de organisatie-adviseur Wopke Hoekstra op FinanciŽn komt het CDA met een derde kandidaat-minister met bestuurlijke kwaliteiten en een groot netwerk waar de christen-democraten bekend om staan. Met Carola Schouten als ChristenUnie-minister voor Sociale Zaken is er een duidelijke inbreng vanuit het christelijk sociaal denken in het kabinet vertegenwoordigd.
Voor de VVD - die met Mark Rutte een ervaren premier inbrengt - is de kandidaatstelling van Eric Wiebes op Economische Zaken en Klimaat een sterke zet. Hoewel hij het moeilijk had op het belastingdossier in het huidige kabinet, blijkt hij een creatief denker. Het kabinet Rutte III heeft flinke ambities met zijn vergaande doelstelling ten aanzien van duurzaamheid. Dat zal hij heel concreet moeten toetsen op haalbaarheid. Mochten de maatregelen onvoldoende blijken om de CO2-reductie te bereiken, dan wachten er impopulaire maatregelen van zijn hand.
De ministersdans van Halbe Zijlstra is minder geslaagd. Die is ook slecht uitgevoerd. De VVD wilde de fractievoorzitter belonen voor zijn Kamerwerk. Hij solliciteerde in de media openlijk naar het ambt van minister. Ongegeneerd dacht hij zelf aan Sociale Zaken of Buitenlandse Zaken. Gezien de sociale ambities van de ChristenUnie bleef Buitenlandse Zaken voor hem over. Maar uitgerekend daar heeft Zijlstra zich niet onderscheiden in kennis en evenmin als iemand die uitspraken even goed weet te onderbouwen. In de diplomatie helpt die eigenschap nauwelijks. De VVD heeft veel bewindslieden in het vorige kabinet verloren, enkele keren met mensen met een verleden dat hen belastte in de uitvoering van het ambt.
Zo krijgt Rutte III langzamerhand kleur in het gezicht. De karakters samen vormen steeds duidelijker een middenkabinet met de inbreng van christendemocraten en liberalen dat nu voorligt. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties