Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiewoensdag, 8 november 2017

Hergebruikeconomie staat nog aan het begin
Leeuwarden - Fryslân won vorige week de prijs van de beste regio op het gebied van circulaire economie. Maar volgens een onderzoek is de circulaire economie nog een randverschijnsel.
Circulaire economie is weinig bekend bij het brede publiek en veel grote bedrijven zitten vast aan hun businessmodel waar hergebruik van grondstoffen geen rol speelt. Dat concludeert het deze week verschenen rapport Breaking the barriers to the circular economy van adviesbureau Deloitte en de Universiteit Utrecht na onderzoek onder ruim 150 bedrijven, vijftig overheidsambtenaren en vijftig duurzaamheidskopstukken in Europa.
Ingrid Zeegers van de Vereniging Circulair Friesland (VCF) die de circulaire economie in de provincie stimuleert, herkent het oordeel van het rapport voor een deel. ,,Het klopt dat het concept van circulaire economie niet altijd even helder is voor een consument. Maar is dat ook nodig? Uit andere onderzoeken blijkt dat de consument het steeds belangrijker vindt dat zijn of haar geld goed besteed wordt. Ze willen best meehelpen producten maximaal te hergebruiken. Het moet ze alleen zo makkelijk mogelijk worden gemaakt.”
De circulaire economie vraagt wel een actievere houding van consumenten. ,,Nu zijn productieketens niet goed zichtbaar. Consumenten weten niet precies waar hun voedsel vandaan komt of door wie hun kleren gemaakt worden. Een circulair verdienmodel kan die zaken veel dichterbij brengen. De kringloopsluiting die de circulaire economie nastreeft vraagt een actieve houding van consumenten en een gedragsverandering, een bewustwording van de ketens achter producten.”
Tegelijk ziet Zeegers ook dat mensen en masse naar de Action lopen om tegen bodemprijzen spullen te kopen die vervolgens snel in de prullenbak verdwijnen. ,,Het zou mooi zijn als winkels als de Action bij de ingang een verzamelbak neerzetten waar klanten kapotte of opgebruikte spullen kunnen inleveren. Dat zou een begin zijn.”
De andere zwakke schakel volgens het Deloitte-rapport, een bedrijfscultuur die vastzit in een lineaire werkwijze dus producten maakt die na gebruik op de afvalhoop terecht komen, herkent Zeegers zeker. Maar dat is volgens haar met succes op een circulair pad te brengen via innovatieprogramma’s. ,,Binnen VCF zijn we juist met de bedrijven aan de slag gegaan en is er al een hechte samenwerking tussen een groot aantal partijen. Daarnaast hebben we het Circulair Inkopen Platform waar we zoveel mogelijk de vraag- en aanbodkant mee willen mobiliseren.”
Volgens Zeegers komt het onderzoek eigenlijk te vroeg. ,,Recycling bestaat weliswaar al heel lang. Maar circulaire economie is een heel ander concept en timmert pas sinds een paar jaar aan de weg. In deze provincie zijn we nu zo’n twee jaar bezig. Het eerste jaar was vooral circulair denken bij bedrijven en overheden op de kaart zetten. Het afgelopen jaar was het vooral nadenken over en ontwikkelen van producten. Komend jaar worden de concrete resultaten zichtbaar.”
Meer in het Friesch Dagblad van 8 november

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties