Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelwoensdag, 8 november 2017

Belastingontwijking is een bedreiging
Multinationals onttrekken samen miljardenwinsten aan de belasting door ze in belastingparadijzen te stallen. Soms krijgen ze officieel vrijstelling van vennootschapsbelasting. Dat is een bedreiging voor het rechtsgevoel.
Het gaat hier niet om de formele legaliteit, maar om de moraliteit van hun handelen. Winstvergroting en eigenbelang mogen niet boven het landsbelang zijn verheven. Als koninginnen en multinationals via belastingparadijzen afdrachten vermijden, dan is dat een slag in het gezicht van de rechtvaardige belastingheffing. Vennootschapsbelasting is zo’n rechtvaardige belasting over de winst die bedrijven maken.
Bedrijven kunnen die winst maken dankzij een overheid die werknemers onderwijs heeft gegeven, die wegen bouwt voor vervoer en die een veilige en stabiele rechtsstaat biedt. De overheid heeft recht op haar deel van de winst. Wasmiddelengigant Procter & Gamble is vrijgesteld van belasting over 676 miljoen dollar winst die op de Kaaimaneilanden was gestald. We praten hier over een bedrijf met een totale nettowinst in het afgelopen boekjaar van ruim vijftien miljard dollar. Zelfs mensen die sterke morele posities innamen tegen armoede, zoals Bono van U2, konden de verleiding rond het belastingvermijden niet weerstaan.
Globale handel is een vrijwel niet te controleren web geworden voor internationale bedrijven die hun gang gaan. Dankzij de formidabele journalistiek van de Süddeutsche Zeitung die de Paradise Papers publiceerde, worden wij op de gevaren gewezen. Het ongenoegen over de onrechtvaardigheid vertaalt zich in cynisme en afzijdigheid van politiek of juist in radicalisering. Het ontwijken van belastingen is een vorm van diefstal die de democratische rechtstaat ernstig benadeelt. Het kan theoretisch kloppen dat de nu voorgestelde afschaffing van de dividendbelasting multinationals trekt om te investeren in Nederlandse ondernemingen. Maar diezelfde multinationals blijken op grote schaal naties te benadelen met immorele belastingontwijking. Mocht deze belasting tot een verminderde economische groei leiden, dan is dat een kleine prijs afgezet tegen het afnemend respect voor de overheid die machteloos lijkt ten aanzien van zelfzuchtige multinationals.
De 1,4 miljard belastingverlichting die internationale ondernemingen van Rutte III cadeau zouden krijgen moet van tafel. Het is nu een verkeerd signaal. Begin maar met lastenverlichting in het midden- en kleinbedrijf, de ruggengraat van de Nederlandse economie en de grootste werkverschaffer. Dat hadden CDA en CU eerder moeten zien in de coalitiedeal met de VVD. Er moet tevens een publieke index komen van bedrijven die belasting ontwijken, zodat de consument en belegger zoals pensioenfondsen met de voeten kunnen stemmen. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties