Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 13 november 2017

Externe hulp voor Friese ‘Young Messiah’
Surhuisterveen – Veel Friezen en Groningers zitten er niet in het projectkoor dat vrijdag in Surhuisterveen de The Young Messiah opvoert. Maar gelukkig is er genoeg hulp van buiten.
Nynke Kooy uit Surhuisterveen is met nog twee plaatsgenotes en iemand uit Opende wel van de partij. Eigenlijk is ze er ook de aanstichter van dat dit grote muziekproject van The Choir Company haar dorp aandoet.
,,Ik haw ferline jier mei in freondinne en de man by dit konsert yn Swol west. Dat wie sa geweldich. Wat in profesjonaliteit. Wat in muzyk. En wat in dirigint! It wie as gie alle muzyk dwers troch him hinne. Ik sei nei ôfrin: dit moatte wy ek ris yn Surhústerfean hawwe”, aldus Kooy.
Voor Kooy is de The Young Messiah niet onbekend. Haar ouders draaiden Tom Parkers bewerking van Händels beroemde meesterwerk Messiah altijd met Kerst. ,,Ik fûn it doe net iens sa moai, wat saai sels. Doe’t wy op de middelbere skoalle sels de muzyk songen feroare dat. Doe wurdearre ik it krekt.”
De manier waarop The Choir Company de The Young Messiah brengt, vindt Kooy indrukwekkend. Dat is met een professioneel orkest en een projectkoor. Dit jaar zijn er in totaal tien concerten.
In elke plaats is een ander projectkoor actief. De meesten zingen in twee of drie plaatsen mee. Kooy doet alleen in haar eigen woonplaats mee en met het slotconcert in de Basiliek in Veenendaal op 2 december.
Tijdens het laatste optreden bestaat het projectkoor uit zo’n 230 man, terwijl bij de andere concerten het koor uit hooguit zestig leden bestaat. In Surhuisterveen komen veel zangers die ook in Emmen en Diever optreden, maar een groot deel komt uit het midden van het land, weet Kooy.
Eardopkes
Om mee te kunnen zingen, moest iedereen eerst auditie doen. Voor de concerttour waren er twee oefendagen in Meppel en Ede. ,,Ik rin al wiken mei myn eardopkes yn”, vertelt Kooy. ,,Wy hawwe alle muzyk op mp3 en it is gewoan in kwestje fan oefenje, oefenje en oefenje. Ik sjong alt, mar sels de altstim is prachtich om te sjongen. Ik kin alles út ’e holle, mar dat moat ek.”
Zelf zingt Kooy niet in een koor, hoewel ze wel eens in een begeleidingskoor van de kerk heeft gezongen. Ook deed ze een aantal jaren geleden mee aan het project Get Connected van Heine Bosma die Opwekkingsliederen bracht. Naast de The Young Messiah, zingt het projectkoor vrijdag ook andere populaire werken, zoals Gabriëlla’s song. The Choir Company trekt al zes jaar met de The Young Messiah door het land.
The Young Messiah, door The Choir Company met projectkoor en solisten, vrijdag vanaf 19.30 uur in De Flambou in Surhuisterveen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties