Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldinsdag, 14 november 2017

Zorgverzekeraars beter controleren
De ziektekostenverzekeraars hebben allemaal hun premies vastgesteld voor volgend jaar. Meestal is dat het startschot voor duizenden Nederlanders om te kijken of ze niet voor het eind van het jaar van verzekering moeten gaan wisselen. Dat levert meestal niet veel op. Enkele verzekeraars konden hun premie een paar dubbeltjes verlagen of gelijk houden, de vier groten gaan in 2018 van nul tot maximaal veertig euro per jaar omhoog.
Dat zijn op zich alleszins redelijke bedragen en de verhoging is een derde van de verhoging die de minister eerder dit jaar voorspelde. Wat verzekeraar DSW in augustus al nauwkeurig wist te voorspellen, schatte de minister nog geen maand geleden verkeerd in. Kennelijk heeft het ministerie minder informatie en inzicht dan de verzekeraars.
Over een langere periode van tien jaar gemeten is er wel sprake van een forse verhoging: met zoín 68 procent. Toen betaalden we gemiddeld 848 euro per jaar aan premie met een verplicht eigen risico van jaarlijks 150 euro. In 2017 is dat 1290 euro premie met 385 euro eigen risico.
Die premies worden door de verzekeraars vastgesteld. Van wie zijn die bedrijven eigenlijk? De meesten waren ooit van de verzekerden die via ledenraden invloed uitoefenden. Dat is lang vervlogen al zijn er nog een paar kleine die het principe hebben gehandhaafd. Maar als ook de minister geen goed zicht heeft op hun financiŽle mogelijkheden, wie dan wel? Wat besluiten zij achter gesloten deuren, voordat ze hun miljardenhandel overdoen aan een nog grotere moloch, zoals De Friesland die zichzelf ontledigd heeft aan Achmea?
Er zijn nu vier grote koepels van verzekeraars met een wirwar van vroegere zelfstandige merken die ruim 90 procent van de markt in handen hebben. De vrije markt van deze verzekeraars met haar nepconcurrentie heeft hen ongrijpbaar gemaakt voor patiŽnt en politiek. Een handjevol machtige mannen en vrouwen beslissen in luxe kamers over de premiebestedingen.
Er is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) die moet toezien op de belangen van de consument. Maar zijn die belangen nu al niet ernstig in het geding, nu de zorgverzekeringen in handen zijn gekomen van slechts vier grote concerns, waar de betalende consument geen greintje invloed op kan uitoefenen? Hoe zou die ook, als de basisgegevens niet eens openbaar worden gemaakt. In een ziekenhuis worden voor dezelfde behandeling bij de ene patiŽnt veel hogere tarieven gevraagd dan voor diezelfde behandeling bij een andere patiŽnt. Verzekeraars weigeren de prijzen openbaar te maken. Waarom? Het wordt tijd deze gegevens verplicht openbaar te krijgen en daarnaast moet de consument wettelijk vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de zorgverzekeraar via een systeem van verkiezingen. Wie verplicht verzekerd is, moet ook het recht hebben in het bestuur vertegenwoordigd te zijn. H.B.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties